Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трети „Софийски международен литературен фестивал“

[post-views]
Трети „Софийски международен литературен фестивал“

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ (СМЛФ) започна с 19-дневен литературен маршрут сред книги, поетични (и не само) четения, срещи с автори, дискусии, музика, изложби, детска и кино програма. 

Фокус е Иберийският полуостров, програмата стартира на 8 декември (вторник) в Мраморното фоайе на НДК. До 13 декември публиката ще срещне 12 писатели от Испания и Португалия. Литературното пространство ще разполага с детски и прескът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, застъпена е в темата „В кухнята на литературата“.
Драматургията е част от представените жанрове. Започва на 9 декември с един от най-известните европейски автори – Жорди Галсеран. Познат у нас с 5 пиеси, през 2010 г. режисьорът Явор Гърдев постави най-известното произведение на каталунския драматург – „Методът Грьонхолм“ в Москва. Пиесата е била част от репертоара на театри в над 60 страни, повече от 20 негови текстове за театър са превDECA-CHETENEедени и се играят по света. 

Текстове на писателката Майте Каранса са адаптирани неколкократно за театрални представления. Каталунската писателка на детска и юношеска литература е също телевизионен сценарист и преподавател в университети в Барселона и Валенсия, има издадени над 40 заглавия. Превеждана е на повече от 20 езика. Срещата с нея е на 9 декември.  
Още 4-ма писатели, носители на престижни европейски литературни отличия, ще гостуват в София. 

Маркос Хиралт Торенте (среща на 11 декември) е роден в Мадрид и е сред водещите автори от своето поколение. През 1999 г. печели награда „Хералде“ за роман. Носител е на наградата „Фурест и Рока“ и на международния приз „Рибера дел Дуеро“. Световният му триумф идва с получаването на престижната Национална награда за литература в Испания (2011), а също и с италианската „Стрега“ през 2014 г., когато негови подгласници бяха българският писател Георги Господинов и финландската знаменитост Роса Ликсом. 

Клара Санчес и Лоренсо Силва (среща на 10 декември), са носители на внушителната „Планета“ – приза с най-голяма парична стойност в света след Нобеловата награда, а също и на най-старото литературно отличие на Испания, което се връчва от 1944 година насам – „Надал“.

Санчес е университетска преподавателка и журналист в печатни и електронни медии.Успехът й е главоломен – продават се в стотици хиляди екземпляри и са преведени в над 10 страни по света. 
Лоренсо Силва е роден в Мадрид, завършил е право. Романите му са едни от най-четените в Испания днес, а някои от тях са и екранизирани. Изключителната популярност дължи на полицейската серия от осем романа за Рубен Бевилакуа. 

Сусо де Торо (среща 11 декември) е галисийски писател, журналист и преподавател. Носител е на Националната награда за литература на Испания. Има девет романа и двадесет книги с разкази и пиеси. Литературата му често прилича на филмов сценарий или текст за театър. 
Стойностните криминалета се представят с две имена. Португалският писател и университетски преподавател Жозе Родригеш душ Сантуш (среща на 13 декември), има тринадесет романа с над 3 млн. тираж. Бил е международен репортер, работил е за BBC и е отразявал войните в едни от най-напрегнатите райони по света. Награждаван е 3 пъти за журналистическата си работа от CNN и има две награди от португалския пресклуб. 

Големият испански писател, роден в Хавана – Хосе Карлос Сомоса (среща на 8 декември) е лекар по образование, специализирал психиатрия. Непредсказуем и екстравагантен като творец, разиграващ свободно паралелни сюжети, мистериозни убийства, Сомоса припознава като свои литературни ментори писатели като Борхес, Кафка и Калвино.

 Поезията от Иберийския полуостров ще бъде представена на 12 декември от Хосе Луис Гарсия Мартин. Испански поет, роден в  Алденуева дел Камино (Касерес). Специалист по творчеството на Фернандо Песоа, той преподава в Университета на Овиедо. Съставял е различни антологии за съвременната испанска поезия.  

Двама автори ще представят младото поколение на иберийската литература. Мадридският писател Андрес Барба (среща 9 декември) е сред най-известните испански романисти. Дебютът му през 1997 г. му носи наградата „Рамон Сендер“. Същинското признание получава с втората си книга като финалист на престижната награда за роман „Ералде“ (2001).

Унай Елориага (среща на 13 декември) е баски писател, все още слабо познат на българските читатели. С първия си роман (2001 г.) печели испанската национална награда за литература. Книгите му са преведени на десет езика.   

Лекция за португалската литература ще изнесе писателят Педро Ейраш – преподавател в университета в Порто. Има няколко  издадени романа, театрални пиеси и есета. Пиесите му се играят  на различни места по света.

Селекцията на иберийските писатели е направена от независимо експертно жури: Хавиер Валдивиелсо, Лиляна Табакова, Нева Мичева, Людмила Илиева, Франсишку Назарет, Яна Андреева.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани