Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армения става парламентарна република

[post-views]
Армения става парламентарна република

armenia-parliamentИзбирателите в Армения одобриха на референдума в неделя предложените от президента промени в Конституцията. Съгласно тях страната се отказва от президентската форма на управление и преминава към парламентарна.
Повече власт на парламента и министър председателя. Това е желанието на 63 процента от гласувалите на референдума, докато лагерът на негативния вот събра малко над 32 на сто от гласовете.
По данни на Централната избирателна комисия активността е прескочила 50 процентова граница, което означа, че 52 на сто от имащите право на глас са подкрепили промяната. Според арменския избирателен закон за да бъде вотът валиден, в него трябва да участват поне 25 процента от избирателите.
Привържениците на промяната твърдят, че промяната укрепва демокрацията, а противниците ѝ – че  така само се удължава престоят на власт на управляващата партия и нейните лидери.
Малко преди референдума опозицията организира голям антиправителствен протест с настояване да се гласува против промените, защото те били изгодни най-вече за президента Серж Саргсян в де факто еднопартийна система. Той не може да се кандидатира за нов мандат през 2018 г., но противниците му твърдят, че президентът ще се премести на премиерския пост. Саргсян отрича да прави подобни планове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани