Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийските бунтовници в опит да се обединят

[post-views]
Сирийските бунтовници в опит да се обединят

siriq-opoziciqПредставителите на разпокъсаната сирийска опозиция се събират в столицата на Саудитска арабия Рияд в опит да се обединят. Целта на срещата e както политическите, така и въоръжените фракции да излязат с обща позиция, за да могат да преговарят с правителството при нова среща за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия.
Новината за предстоящата среща в Рияд дойде няколко часа, след влизането в сила на споразумението между сирийския режим и бунтовниците за прекратяване на военните действия в град Хомс. Като част от споразумението близо 2000 бойци на опозицията се изтеглиха от града. Независимо, че не всички въоръжени групировки се придържат към временното примирие, губернаторът на провинция Хомс е оптимистичен.
Срещата в Рияд се провежда в навечерието на поредния кръг от мирни преговори във Виена между Световните сили, които искат да накарат представителите на сирийската опозиция и режима на Асад да седнат на масата за преговори. Форумът е насрочен  за януари, но всичко зависи от това, дали разпокъсаната сирийска опозиция ще може да се обедини.
Отделно Русия и Иран, които са единствените съюзници на Асад заявиха, че за тях срещата в Рияд не може да е легитимна защото в нея участват организации с връзки с Ал-Кайда.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани