Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
За мисия е нужна  и подготовка да  си губернатор

Qncislav QnakievПо време на една мисия българският старши национален командир трябваше да изпълнява и функциите на губернатор и му се наложи да се учи за тази  роля в бойните условия на операцията. Това каза пред журналисти директорът на Института за перспективни изследвания за отбраната капитан първи ранг професор д. н. Янцислав Янакиев. 

Неотдавна на семинар във ВА „Г. Ст. Раковски“ бяха представени резултатите от изследването „Опитът от участие в операции за поддържане на международния мир и сигурност“. Капитан първи ранг Янакиев е ръководител на проекта. В проучването са участвали 237 военнослужещи. Те имат общо 489 участия в мисии.

Изследването обхваща широк спектър от въпроси, свързани с подбора, подготовката, окомплектоването на контингентите, логистичното осигуряване, отношенията вътре в националния контингент, както и с коалиционните партньори, бойния опит.

По отношиние на мотивацията за участие в мисия резултатите показват, че парите са мотив, това никой не може да отрече, но в същото време хората с 3-4 мисии искат да се развиват като професионалисти, изтъкна капитан първи ранг Янакиев. Според него специално за офицерите тази възможност, а също стремежът да научат нови неща по специалността си, както и работата с колеги от други нации, се оказва водеща причина, за да участват в контингентите на Българската армия из горещите точки на света.

Така се получава, че двата мотива – заплащането и желанието за професионално развитие, са с почти еднаква тежест. Дори когато изследователите питали анкетираните, дали биха участвали отново в мисия и защо парите отивали на заден план. За хората с 2-3 мисии водещото е – „да изпитам себе си“, „възможността да обогатя опита си“, „да предам опита на другите“, изтъкна ръководителят на проекта.
voenni v samolet
Според него, резултатите от изследването, в което са обхванати всички участия на Българската армия в международните операции от Камбоджа през 1991-92 г. до Афганистан в наши дни, показват тенденция на подобряване на подготовката, окомплектоването, логистиката. Преодолява се тази типична българска черта да не се учим от опита си, каза капитан първи ранг Янакиев. Видима е тенденцията на подобряване на логистичното осигуряване на мисиите. Същото се отнася за подбора и подготовката. 

Изключително високо се оценява съвместната подготовка, когато българските военнослужещи имат възможност да тренират с други нации, преди да заминат на мисия. В това отношение анкетираните дават препоръки за по-голямо обучение за работа в многонационална среда. И това да става не инцидентно – за конкретната мисия, а като част от целия процес на военно образование и подготовка. Тоест – още от военното училище, от Военната академия, както и в непосредствената подготовка за мисията, да се изучават спецификата на района, икономиката и културата на местното население, начините за взаимодействие с него и със съюзниците от коалицията.

Друга много важна препоръка, която правят военнослужещите, е, че ние сме много добри като военни, в типично военната подготовка, но ни липсват знания и умения по администрацията, заяви капитан първи ранг Янакиев. Имаше случай, когато на един старши национален командир му се наложи да изпълнява и функциите на губернатор, а той не е готвен за това и трябваше да се учи в боя, допълни ръководителят на проекта. Той коментира, че по време на мисия са много важни и допълнителните компетентности на участниците.

По отношение на  продължител-ността на мисиите българските военнослужещи казват, че сегашният вариант – 6 месеца, е оптимален. В изследвания в чужбина имало мнения за по-кратък срок – 4 месеца, заради стреса във високоинтензивни операции. Американците пък държат на по-дългите мисии, като за някои ключови длъжности там предлагаха да е година, сподели ръководителят на проекта.

Изследван е и въпросът, доколко участието в мисия е условие за кариерното развитие на военнослужещите по-нататък. Оказва се, че за хората това е силен мотиватор. Същевременно обаче те споделят, че връзката мисия – кариерно развитие, се къса и проблемът не бил нормативно решен. Хората поставили и въпроса и да се отчита какво е допринесъл конкретният участник в мисията. Затова по времето на министър Аню Ангелов правихме методика за оценка на резултатите от работата на мисия, които да влизат в атестационната оценка и да се използват при развитие  в кариерата каза капитан първи ранг Янакиев.

В изследването има и 10-11 препоръки от интервюираните. Сред тях са да се усъвършенстват подборът и подготовката, както и да се осигурят възможност за кариерно развитие на хората, които са се изявили в мисии. Военнослужещите предлагали подобен вид изследвания да са периодични – през 3-4 години.
Страницата подготви Андрей РАНГЕЛОВ

Нужен е боен устав.

Нека да се изготви един боен устав, не може да има армия без такъв устав. Това каза при откриването на семинара съветникът на президента генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, бивш командващ на Съвместното командване на силите. 
Прийомите, способите, които се използват за водене на бой, са едни
Atanas Samandov general leitenantи същи, но промяната идва от въоръжението, от техниката, която имаш, допълни той. По думите му бойният устав трябва да има трите раздела, според мисиите на БА и ВС. Първият да е за мисия „Отбрана”, вторият – „Принос за международния мир и сигурност”, а третият – за приноса на войската в подкрепата на населението при бедствия и аварии.
Самандов прие отправената от началника на ВА „Г. Ст. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев покана да ръководи екипа за втория етап на изследването. Бившият командващ на СКС сподели моменти и изводи от собствения си опит по организирането, подготовката и ръководството на мисии и операции зад граница.

Много внимателно трябва да се избират командирите на контингентите, апелира Самандов. Това е както в специалните части – там за дадена задача трябва да избереш определен екип, аргументира се той.
„Направил съм за себе си извода, че добрите оператори, щабни офицери, които са много умни, с по 3-4 езика, не могат да бъдат добри командири. Добрият командир е този, който е „уврял”, който е бил вътре в практиката. И всичко това трябва да се има предвид при подбора на хората. А най-добре е когато цялото подразделение отива на мисия в комплект”, обобщи съветникът на президента.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани