Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За 6-и път „София филм фест“ гостува на Русе

[post-views]
За 6-и път „София филм фест“ гостува на  Русе

SFF-RUSEДнес в Русе, в зала „Европа“ на Доходно здание се открива 6-то издание на „София филм фест“. Събитието е резултат от усилията на „Арт Фест“/„София Филм Фест“ и Община Русе с подкрепата на Националния филмов център, програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и веригата киносалони Europa Cinemas. Входът е  свободен.
Фестът поставя акцент върху българското кино с филма „Съдилището“ на режисьора Стефан Командарев – прожекцията е от 18,30 ч. Това е българската номинация за чуждоезичен „Оскар“ за 2015 г. Операторът на филма Красимир Андонов ще гостува в Русе и ще има разговор с публиката. Филмът, подобно на своя предшественик – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, разказва човешка история от тези, които режисьорът чува в своите пътувания из Родопите. В 21 ч. стартира прожекцията на филма на Братя Дарден – „Два дни и една нощ“, получил многобройни номинации, включително за „Златна палма“ на Кан’14. 
Утре съботният киномаратон започва в 16 ч. с филма „Чудесата“ на режисьорката Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито и номинация за „Златна палма“ от Кан 2014. От 18 ч. е прожекцията на най-новия филм на Фатих Акин –„Раната“. Получила номинация за „Златен Лъв“ във Венеция 2014-а, поредната творба на изключителния режисьор е завършек на неговата трилогия „Любовта, Смъртта и Дявола“. „Раната“ е епичен филм, драма, приключение и уестърн, събрани в едно. Действието се развива преди 100 години, разказва за война и изселване, представя властта на любовта и надеждата, които ни дават сили да постигнем невъзможното. „Раната“ е истински епос в традицията, която днес никой не смее да опита. Филмът е лична реакция към трагична част от световната история и е изключително напрегнат, красив и величествен. За мен е много ценен филм в различни аспекти.“ – казва Мартин Скорсезе.
SFF-2Съботната вечер ще завърши с филма „Диви истории“ от 20,30 ч. на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон, носител на номинация за чуждоезичен „Оскар“ 2014-а, както и на 9 награди на аржентинската филмова академия. 
В неделя от 16 ч. е филмът е „Водачът“, режисиран от любимеца на зрителите Томи Лий Джоунс, а в 18,15 ч. зрителите ще видят „Солта на земята“ – филм на режисьора Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо, с номинация за „Оскар“ за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на журито в програмата „Особен поглед“ на Кан 2014. Това е документален портрет на фотографа Себастиао Салгадо. Животът и работата му са представени от неговия син Жулиано и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки. Третата прожекция е от 20,30 ч. – носителят на „Златен глобус“ и номиниран за чуждоезичен Оскар „Левиатан“ на Андрей Звягинцев. 
Шестото издание на „София филм фест в РУСЕ“ е част от международния проект „Операция Кино“ – обща инициатива на фестивалите в София, Сараево, Клуж, Сплит и Вилнюс.

Новият брой на списанието „НО“ поезия НОП6

Приятели на списанието за съвременна поезия „НО“, дekeмври пристига  при нас с новия, 6-и брой – поезия в проза. В него можете да видите текстове от Мирослав Ангелов, Пламен Антов, Георги Белоречки, Ясен Василев, Севдалин Генов, Иван Гугин, Иван Димитров, Славе Гьоргьо Димоски, Данаил Досев, Акош Дьорфи, Йордан Ефтимов, лорант кабаи, Димитър Кенаров, Роман Кисьов, Катерина Стойкова-Клемър, Найден Коев, Мартин Колев, Весела Кучева, Константин Кучев, Пейчо Кънев, Каталин Ладик, Агнеш Лехоцки, Христина Мирчева, Ализ Мошони, Никита Нанков, Марио З. Немеш, Тице Рей Норгет, Петър Петров, Калоян Праматаров, Валентин Сл. Спасов, Янош Тереи, Николай Тодоров, Кинга Тот, Томаш Турани, Тцян Юто, Оскар Уайлд, Акош Келе Фодор, Даниил Хармс, Александра Христова, Цветозар Цаков, Петър Чухов, Матяш Широкаи.
Унгарският опит в жанра е представен чрез преводите на Николай П. Бойков. 
Съхранена е паметта за Ваня Константинова с подбор от нейни литературни текстове в проза и поезия. Севдалин Генов припомня за Коста Тодоров и биографа на поета – Паун Генов. Продължаваме с още три от започнатите в предишния брой „Дуински елегии“ от Райнер Мария Рилке в превод на Петя Хайнрих. 
Честито 25 години на снобката „Ах, Мария“! НО ПОЕЗИЯ изважда из архивите на легендарното списание няколко бляскави стихотворения от Александър Геров, Аксиния Михайлова и Георги Рупчев. Фрагменти. Отломки от текстове, дори извън поезията. С дигитални колажи от Мариян Ценов.
Всичко това – изведено от Весела Кучева върху корицата, където сред космос от *majestic маджента, волното прасе на поезията гази из прозаичната делта .
………
Весело гмурване* в празниците

Отличията „Поетичен Никулден 2015

NAGRADA-NIKULDENЗа 9-и път в рамките на Софийския международен панаир на книгата в галерия „Средец“ на Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски“ № 17) се проведе традиционният вече „Поетичен Никулден 2015“, посветен на поета Николай Кънчев (1936-2007). 
Надежда Радулова и Ани Илков са новите носители на наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев 2015“. На Радулова (за книгата „Когато заспят“, ИК „Жанет 45“, 2015) и на Илков („Подготовка за напускане на сърцето“, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2015) – бяха връчени почетен диплом, бронзова пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, и 2200 лв.
Водещият актьорът Милен Миланов откри празненството, а встъпително слово „Апология на поезията“ произнесе поетесата Екатерина Йосифова, носител на наградата „Николай Кънчев“ за 2014 година. Отличието се връчва за 4-и път, а сред номинираните бяха още Божидар Богданов („Птеродактили“, изд. „Фабер“, 2015), Иглика Дионисиева („Dеjа vu Hug“, изд. „Скалино“, 2015) и Петър Чухов („Сбогуване с нарцисизма“, ИК „Жанет 45“, 2015).
Основен момент във вечерта беше рециталът на наградените и номинираните поети. „Поетичният Никулден 2015“ се организира от съпругата на поета, поетесата Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „А,Аскеер“, с подкрепата на Министерството на културата – галерия „Средец“.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани