Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йонийската чаша светлина на Александър Секулов

[post-views]
Йонийската чаша светлина на Александър Секулов

SEKULOVЕдна премиера в клуб „Перото“ в НДК – на романа „Скитникът и синовете му“ от Александър Секулов преобърна представите ми с нелесните въпроси, които си поставя писателят: защо пишем и как можем да бъдем различни от другите. И ако рецензентът му Емил Андреев ни дава външния поглед към този роман, авторът не по-малко категорично заявява забележително кредо, което си струва да запомним

Емил Андреев: 

Морски роман. Действието, подобно на предишния „Островът“, се развива в Йонийско море, близо до албанския бряг. Започва с ведро морско настроение. Има здрава фабула. Героите – добрите и лошите, са изправени един срещу друг. На симпатичен капитан му поверяват 4 деца и куче, трябва да ги научи на мъжество. Случват се прекрасни събития от гледна точка на авантюрата, приключението и има всички елементи да изгради добрия приключенски роман с блестящия език. Олекотен от метафоричността в предишните му произведения, стегнато и динамично се предава действието, всичко, което се случва на двата кораба, е с много динамика.  Сякаш с камера виждаш – героите са нагледни, живи пред очите ти. Готов сценарий за филм. Поставят се по елегантен начин въпросите за битието – на тази възраст между 12 и 18 години какво предстои да им се случи. Как се запознават със злото, с измамата и с любовта. Любовта е предадена по блестящо поетичен начин. Романът те грабва, открива детето в теб, води те докрая със затаен дъх и си щастлив.

Александър Секулов:

Повечето хора по презумция приемат, че поезията е трагическо изразяване на битието. И в него страхът, болката, отчаянието, самотата, изтичането на времето, края на любовта, изчезването на хората, са налични. Мрежата на поезията улавя тези прилепи, превръща ги в метафори, но поезията е и екстатично възприемане на света – непонятна радост от съществуването му. Населяването му с фигури на светлината. Това е думата, която бих желал да остане в паметта ви – светлина. Заобиколени от мрака на връхлитащото време, ние сме фигури от светлина. И нашият живот е непрестанно излизане и връщане в светлината. 
Трудно се пишат книги, в които основната материя не са мракът и ужасът от живота, а разтварянето и проникването на светлината у човека, и на човека в светлината. Книги, чиито страници са криле, които те учат да живееш, да се преизпълваш с кураж, да си припомняш въздушните коридори, да усещаш, че си баща на облаците, дете на полета. Книги, които лекуват обзетата от ужас душа, не с двойна доза филигранно описан ужас, а с ябълковата лъжичка на щастливия красив осъзнат и съхранен миг. Които са вятър в платната на битието. Черното се рисува подозрително лесно. През цялото време, докато пишех и „Островът“, и „Скитникът и синовете му“, усещах течението на светлината. С годините взех да разбирам, че бащиният български мрак на младостта ми се е сменил със синята светлина на гръцката ми майка. Ще бъда щастлив, ако книгата ви накара да въздъхнете, по устните ви да пробяга усмивка, веждите ви да литнат в изненада да ви стане изумително и прозирно, да усетите изригването на пластовете светлина, които всеки от нас има в себе си и чието потискане ни отнема толкова усилия. Българинът не толкова мисли в черни нотки, колкото ежедневно воюва със светлината, с радостното възприемане на живота. Изобретява оръжия в тази борба. Може би единствената борба, в която успява напълно.  Тази книга е за куража да допускаш светлината в себе си. 

Опера, съчетала театър и пърформънс ”IVO DIMCHEV

Как въздейства операта, ако „съблечем” помпозните декори и костюми и се потопим в чистото въздействие на музиката, движенията на телата и думите, които губят значение? 
Провокативният артист Иво Димчев накара публиката да надскочи себе си и  да се отдаде на чистото преживяване на мига с експерименталния проект Operville, чиято премиера за България премина в Театър „Азарян“ – НДК. В екип с двама млади български оперни певци, Иво комбинира опера, танц, пърформанс и инсталация. Изпълнението на Пламена Гиргинова и Николай Войнов, съчетан с нестандартния почерк на Иво Димчев „съблякоха“ оперното изкуство от обичайната театралност. Приказността, демонстрацията на пищни гласови възможности в операта са отменени. „Operville е свързан с моето усещане към театъра, към съвременната музика – как тези две форми биха се срещнали с операта като класически жанр. Синтезирам всички форми, които тялото е способно да изрази, невъзможно е да го оставиш единствено и само да звучи“, коментира Димчев. 

Коледен концерт на Ансамбъла на Въоръжените сили

PrintСамо след 2 дни, на 13 декември, от 17 ч., в театър „Българска армия“ Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България ще представи своя концерт-спектакъл „В очакване на Коледа“. Той ще бъде под патронажа на министър-председателя и министъра на отбраната на Република България. Входът е свободен, спектакълът е коледен подарък от ансамбъла за всички  ценители на  изкуството. Солисти ще бъдат Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Бойка Дангова,  Антония Маркова,  квартет „Армейска песен“ и други млади солисти. В ролята на Дядо Коледа участие ще вземе Емил Трайков, който  – влагайки своя труд безвъзмездно, иска да даде възможност повече хора от третата възраст да посетят представлението.

.

Международен фестивал за късометражно кино в НДК

От 3 дни в НДК  (в зала 3) тече 13-ят  Международен фестивал за късометражно кино „В двореца“, който ще завърши в неделя. Той обикновено се провежда в Балчик, но според основателя и директор на фестивала – Цанко Василев, промяната е наложителна заради нарасналите мащаби на събитието и необходимостта да е по-близо до киноиндустрията и публиката. „В двореца“ е посветен на продуктите на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства, с продължителност до 27 минути. Основната му цел е да представи съвременното късометражно филмово изкуство в България, Европа и света, като създава благоприятна среда и платформа за изява както на млади филмови творци, така и на доказани професионалисти в тази сфера. Основан през 2003 г., той прераства от състезателен форум за студентски филми в най-големия и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона. Състезателна програма в 4 жанра: игрален, документален, анимационен и експериментален филм. В рамките на фестивалната седмица ще бъде изграден и „Пазар на филмовата индустрия“, където организации и фестивали от Европа и света ще разположат своите щандове.KINO-NDK

 


 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани