Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Камерън не получи подкрепата на Полша

[post-views]
Камерън не получи подкрепата на Полша

Британският премиер Дейвид Камерън не успя да получи подкрепата на полския си колега Беата Шидло за плана си да се променят правилата на ЕС за социалните облаги, пише „Гардиън“.KAMERON-POLSHA
Камерън беше на двудневно посещение в Полша. Той описа обсъжданията с полския премиер като „отлични“ и подчерта, че са постигнали съгласие да работят заедно за намиране на решение по основния въпрос, дали мигрантите могат да получават социални помощи в страната, в която пребивават.
Но полският министър-председател поясни на пресконференцията, че не е напълно съгласен с предложенията на Камерън, потвърждавайки, че има резерви по отношение исканията на британския лидер за „социалната система и детските надбавки“. Шидло иначе е изразила надежда Полша да постигне споразумение с Великобритания за социалните помощи, тъй като има „обща посока“.
Камерън посети Румъния и Полша като част от опитите да получи подкрепа от страните членки на ЕС за предоговарянето на отношенията между Великобритания и Общността. Миналата седмица той посети България. Британският лидер е заявил пред списание „Спектетйтър“, че имиграционната криза може да накара британските гласоподаватели да гласуват на готвения за 2017 година референдум за съдбата на страната в ЕС.
Други лидери на ЕС се обявяват против призива на Камерън да се позволи на Великобритания да спира достъпа на мигранти от ЕС до британската социална система за първите 4 години от пребиваването им на Острова. Варшава е твърдо против плана на Лондон, тъй като полската група от мигранти е една от най-големите във Великобритания.
По време на своето официално посещение в Букурещ Камерън обяви, че страната му иска да остане част от ЕС, ако обединението успее да реализира пакета реформи, предложени от Лондон.
 „Не съм против свободното придвижване с цел трудоустройство. Просто никога не се е предполагало, че правото на свободно придвижване ще стане причина за преместването на толкова огромен брой хора в континента ни. Чистата миграция във Великобритания надвишава 300 хил. души. Така не може да продължава“, смята той. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани