Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Луис Гарсия: Искахме да сме като Стоичков

[post-views]
Луис Гарсия: Искахме да сме като Стоичков


GARCIAЕдин от популярните испански футболисти на отминалото десетилетие и дългогодишен ас на английския „Ливърпул Луис Гарсия“ бе в София в ролята си на посланик за България за Обиколката на Купата на UEFA Champions League. Събитието се организира от един от основните спонсори на турнира, а домакинството, естествено, бе поето от българските представители на спонсора. Става дума за известна банка.
Гарсия първо даде обширна пресконференция, на която говори за успехите си на футболното поле и разказа за своята страст към футболната игра и най-големия успех в кариерата си – спечелването на Шампионската лига в онзи епичен финал през 2005 година, когато „Ливърпул“ се справи с „Милан“, след като губеше с 0:3 на полувремето. GIGOV-GARCIA
Естествено се поинтересувахме от мнението на Гарсия за българските футболисти, срещу които е играл.“Имате много добри играчи несъмнено. Стилиян Петров, Мартин Петров – също. Бербатов е един от най-добрите нападатели, играли в Премиер Лигата. Той е фантастичен футболист. Но мисля, че Стоичков е най-добрият. Гледах го, когато бях дете в Барселона и той беше една от звездите, на които всеки искаше да прилича, когато стане футболист и да се доближи до тях. Доколкото знам, в момента имате няколко момчета в Русия, които трябва да продължат да се развиват, младите трябва да работят, да играят повече, защото те имат качествата, имат и базите да се развиват. Трябва да искат да подражават на играчи като Бербатов, от които да се учат и съм сигурен, че  в бъдеще ще има още добри футболисти от България“, заяви Гарсия.
Той се сети и предишното си идване в нашата столица, но чистосърдечно си призна, че от онзи далеч мач с ЦСКА помни единствено кучешкия студ. 
Испанецът говори също така за своята индийска авантюра. Гарсия приключи кариерата си в „Атлетико де Колката“ преди година. „Различна страна, футболът не е главният спорт там, знаем че това са крикетаът и феновете са луди по него. Мисля обаче, че играта се развива, феновете свикват с него, но има какво да се направи, за да се развие. Важно е да се работи с младите, да се съградят бази, защото няма много терени, на които да се тренира. Все пак индийците имат огромно желание, правят си академии, тренировачни бази и съм сигурен, че сред тези над един милиард души ще се появи следващият Меси“, допълни Луис.
Колкото до „Ливърпул“, бившият ас на мърсисайдци е убеден в класирането на „червените“ от Града на „Бийтълс“ в четворката на английското първенство и много бъдещи успехи под ръководството на Юрген Клоп.MOTORHOME
Иначе феновете могат да видят и да се снимат с най-престижното отличие в клубния футбол в София (на 11 декември) и за първи път в Бургас (14-15 декември) и Варна (17-18 декември). Освен самия трофей, на гости в България идва и голяма колекция от аксесоари на UEFA Champions League – фланелки с автографи, екипи, бутонки, топки от финали и капитански ленти от звезди от калибъра на Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Хавиер Санети, Икер Касияс и Дейвид БекъмKUPA.

Лигата изхвърли Юнайтед

След изиграването на последните мачове в груповата фаза на Шампионската лига вече са ясни 16-те отбора, които ще продължат да се борят за трофея този сезон. Ясни са също и отборите, които ще продължат участието си в турнира Лига Европа, след като завършиха на третите места в своите групи. Определено голямата изненада е отпадането на „Манчестър Юнайтед“, който в последния мач отстъпи при гостуването си на „Волфсбург“.
Жребият за 1/8-финала в Шампионската лига ще бъда на 14 декември в 13:00 часа в централата на УЕФА в Нион. Както повелява правилникът на турнира, тимовете, които завършиха на първите места в своите групи, ще бъдат поставени при жребия и ще домакинстват в реваншите. Тези, които завършват на второ място, пък ще домакинстват в първите мачове. Отбори от една и съща държава не могат да се паднат един срещу друг, както и такива, които са били в една група. Ето и всички осминафиналисти в Шампионската лига:

Рестартaleksandur_Gigov


„БА написа още преди два месеца, че България ще получи домакинството на световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година. Така и стана. Както бе през тази година, нашата страна ще приеме волейболния Мондиал заедно с федерацията на Италия, ала този път финалите ще се играят на Апенините.
Обществото ни бе подготвено за добрата новина и след чудесния европейски шампионат зарядът остава голям. Вероятно ще остане и Пламен Константинов като селекционер.
Това домакинство е добре дошло и за градовете домакини – София, Пловдив, Варна и Русе. Държавата изпълни задължението си с новите кокетни зали в Града на тепетата и в дунавската ни столица.
Всичко това е супер… Но! В момента българският волейбол е на ръба на оцеляването. С цялото ми уважение към успешо свършената работа по домакинството на континенталното първенство продължавам да мисля, че това ръководство на БФВолейбол не е способно да развива правилно спорта си. Организацията на голямо състезание е по-скоро бизнес начинание, а същината на даден спорт съвсем друго нещо. В момента клубовете изнемогват, тъй като няма никаква стратегия за развитие. Първенството ни е трагично, а клубното ни представяне на международно ниво катастрофално. За детско-юношеския волейбол да не говорим. В същото време опитите на плахата опозиция да посочи проблемите и нередностите стигат едва до портите на Темида, след което настъпва тишина.
Ако погледнем шумотевицата около школата на Владо Николов, може да се заблудим, че има някакво положително развитие. Не е така. Нужен е цялостен рестарт на българския волейбол. И най-вече да се използват новопостроените бази в провинцията. Защото не трябва да забравяме, че повечето от легендите на родния волейбол са родени далеч от жълтите павета. 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани