Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Марин льо Пен спечели вота на страха

[post-views]
Марин льо Пен спечели вота на страха

Още не опомнили се от атаките в Париж, французите преживяват следващия шок – „Националният фронт“ на Марин льо Пен стана първата политическа сила на първия тур на местните избори в страната. Анализаторите приемат вота като важен индикатор за подкрепата на сегашното френско правителство и политиката в сферите на сигурността и миграцията.
Според данни от екзитпол, националистите печелят 30.8% от гласовете, а на второ място са републиканците на експрезидента Никола Саркози с 27.2%, съобщи Би Би Си. MARINE LEPEN
Социалистите, оглавявани от президента Франсоа Оланд, са трети с 22.7%. Според резултатите от първия тур, „Националният фронт“ води в 6 от 13-те региона. 
Общо „Националният фронт“ и племенницата на Марин льо Пен – Марион Марешал-Льо Пен печелят над 40%. Партията на 47-годишната Марин е на път да вземе най-малко един френски регион за първи път в историята. Изборната победа е сериозен трамплин за Марин льо Пен преди президентските избори през 2017 година. Баща й Жан-Мари льо Пен, който е основател на партията, достигна до втори тур на президентския вот през 2002 година, но в крайна сметка загуби от Жак Ширак.
Победата на националистическата формация предизвика дебат, дали традиционните партии трябва да призоват гласоподавателите да не гласуват за крайнодесните на втория тур. Ръководството на социалистите призова своите кандидати да се откажат от участие на втория тур в три от регионите, където „Националният фронт“ води, а левицата е на трето място. Саркози изключи сформиране на тактически алианс за спиране устрема на националистите. Марин льо Пен описа решението на социалистите за изтегляне кандидатите в три региона като „същинско колективно самоубийство“.
Въпреки демонстрираното в последните седмици спокойствие, независимо от провокативните концерти на световни банди във френската столица, изглежда, че страхът след бомбите и стрелбата все пак е бил основният съветник на гласоподавателите. Така крайната десница, чиято идеология е трудно съвместима с френските републикански принципи, се оказа с историческа победа и с впечатляващ резултат – над 6 милиона гласа. 
За много французи вотът се оказа средство за наказание спрямо традиционните политически партии –  управляващите социалисти и републиканците в опозиция.
„На френския народ му омръзна да го третират като стадо овце. Хората искат суверенитет, искат сами да решават кое е в техен интерес. Все още е трудно да прогнозираме резултата от втория тур. Ще продължим активно с кампанията си. Ще продължим да обясняваме на гражданите,какви са ползите, когато не гласуват за едни и същи партии всеки път“, заяви самата Льо Пен.
Макар популярността на президента Оланд рязко да скочи след атентатите от 13 ноември, това се оказа достатъчно за трето място в изборите на първия тур. Медии коментират, че едва ли ще му помогне и на втория, който ще се проведе в неделя. Републиканците на Никола Саркози се обединиха с центристите, но дори и с общи сили се оказаха по-слаби от „Националния фронт“. Местните избори във Франция като цяло се отличават с ниска активност заради ограничените правомощия на регионалните администрации. Но последните сложиха край на илюзиите на традиционните партии. Защото „Националният фронт“ може да се окаже на прага на властта, коментират анализатори.
Местният вот във Франция доведе и до едно малко чудо – за първи път в историята десният вестник „Фигаро“ и комунистическото издание „Юманите“ излязоха с едно и също заглавие на главните си страници: „Шок“. Пресата във Франция нарече победата на „Националния фронт“ на Марин льo Пен „шок“ и „задава се“.
„Националният фронт“ стана първа партия на Франция. Това е протестен вот срещу социалистическото статукво, но също и срещу замиращата консервативна опозиция“, пише регионалният вестник „Журнал д`от Марн“.
Левият „Либерасион“ отбеляза, че „всеки, който цени републиката, трябва да разбере, че ние сме изправени пред вероятно най-лошата ситуация…трябва да направим всичко, за да я избегнем“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани