Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

SHTANGI-Скандалите в българските щанги нямат край. Очевидно е казаното от министър Красен Кралев през миналата седмица за една скъпоплатена екскурзия до Хюстън, където се проведе шампионатът на планетата. Отказалият да вдига за България на Световното първенство щангист Александър Димитров мистериозно оздравя и само седмица по-късно в отлично здраве събра двубой 311 кг, но за клубния си тим в Бундеслигата.
На планетарния шампионат в Хюстън Димитров сюрпризира неприятно треньорския щаб, като часове преди категорията си обяви, че е контузен и поради много силни болки отказва да участва в кат. 77 кг. Нещо повече, за по-голяма достоверност на травмата си Александър заявил на старши треньора, че поради тази причина „приключва състезателната си кариера“.
Това затрудни неимоверно отбора и постави под въпрос защитата на олимпийските квоти. Отказът на Димитров породи вълна от критики към федерацията, тъй като преди това травма в ръката спря от участие и младежкия олимпийски шампион Божидар Андреев, съобщава сайтът wfbulgaria.com. Ще припомним, че в момента България има забрана да участва на предстоящите олимпийски игри в Бразилия и това едва ли ще се промени от делата срещу международната централа. 
Първата работа на Димитров след завръщането му от Хюстън обаче бе да даде интервю за агенция, в което атакува федерацията като заяви, че „бил закаран насила в Съединените щати“ и едва ли не против волята му го качили в самолета за Хюстън, въпреки че имал „скъсани мускулни влакна на крака“. Александър се чувствал като екскурзиант, но нямало какво да направи, защото федерацията го насилила за пътуването до Щатите.
Сега, само седмица след като отказа да вдига за България, Александър Димитров изведнъж се появи на състезание в Бундеслигата, където в неделя за неговия клуб TSV Heinsheim и за лична полза изхвърли 135 кг и след това изтласка 176 кг за да събере 311 кг. От скъсаните мускулни влакна и контузията вече няма и помен…„Непосредствено преди заминаването за Световното в САЩ разговарях с Димитров и той ме увери, че класиране в зоната на точките между 10-о и 20-о място е по способностите му, като и дума не обели за контузията,“ каза старши треньорът Иван Иванов. „В деня на неговата категория всички бяхме сюрпризирани от това, че бил контузен. Бяхме шокирани, но Димитров заяви, че поради тази причина дори прекратява кариерата си и му повярвахме. Сега обаче нещата се оказват съвсем различни. И още – аз следя представянето на своите състезатели и искам да припомня, че преди месец, на 7 ноември, Димитров участва в предишния кръг на Бундеслигата с двубой 329 кг (144 и 185)… Сами си обяснете как за един месец той вдига без проблеми два пъти за личен интерес в Германия, а между тях отказа да се състезава за България…“ каза още Иван Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона 1992 г.
„Постъпката на Димитров е, меко казано, некоректна и ще бъде обсъдена от ръководството на федерацията,“ смята президентът на БФВТ Неделчо Колев. 
„Аз я квалифицирам като национално предателство… Да откажеш да се състезаваш за България и седмица по-късно да вдигаш за лична изгода, е некоректно и подло… Този отказ донесе много негативи на федерацията, подведе и министър Кралев, който преди два дни поздрави Димитров за честността и доблестта му да признае, че бил заведен насила контузен на Световното. Сега същият щангист светкавично оздравя и е в отлична спортна форма. 
Имаме достатъчно проблеми заради чуждата небрежност в хранителната добавка, за да ни създават сега и нови. Нека всички заедно се опитаме да излезем от този неприятен случай, в който федерацията е потърпевша заради чужда вина,“ каза още Неделчо Колев.
Очевидно в родните щанги цари тотален хаос, което както вече съобщихме, ще доведе до спиране на финансирането на родната федерация от спортното министерство. „БА“ разбра, че решението на нарочната комисия от ММС ще стане ясно до средата на декември. В началото на следващата година се очаква да бъде намерен вариант държавни средства да отиват само към клубове по вдигане на тежести в провинцията.     

Столична община подкрепи Владо Николов

Ефектът от четвъртото място на националите и повече от успешното домакинство на европейското първенство по волейбол за мъже вече дава резултат. Точно 12 500 лева са отделени за волейболния проект на Владимир Николов от общината на София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на „Волейболно училище“ в зала „Бонсист“. „Това е конкретен проект, в рамките на тази година, по програма „Младежки дейности и спорт“. Тя съществува от няколко години и позволява и подкрепя такива инициативи и в същото време разширяваме тази програма с конкретен фокус към детско-юношеския спорт от следващата година“, коментира столичният градоначалник. 
Според Фандъкова има много спортисти, които се ангажират с масови занимания в своя спорт. „Общината, чрез програмата, подкрепя такива инициативи. Имаме такова желание и организация да предоставяме общински терени безвъзмездно за изграждане и инвестиции от страна на спортистите, както и управление на тези зали, за да се позволи на децата да се занимават VLADO NIKOLOVсъс спорт“, подчерта кметът на столицата.
Според Любо Ганев целта на инициативата е да изкараме децата отпред компютрите. „Колкото повече деца спортуват, толкова е по-голям шансът да имат следващите поколения известни спортисти“, заяви Ганев.                                      

САЩ доминират при дамите, Свиндал се завърна

След първия, както обLINSI VONикновено, пробен старт в Зьолден и провалените състезания заради липса на сняг във финландския зимен център Леви, скиорите алпийци направиха първите си сериозни състезания в Северна Америка. 
При дамите „кралицата“ се представи повече от впечатляващо. Американката Линдзи Вон спечели трети пореден старт – две спускания и един супергигантски слалом в Лейк Луис, Канада, но в битката за големия кристален глобус ще има сериозна конкурентка в лицето на младата си сънародничка Микаела Шифрин. Олимпийската шампионка в слалома пък наложи хегемонията си в техничните дисциплини в Бийвър Крийк и така се очертава един много интересен сезон. Естествено няма да мине без пробив на австрийки и швейцарки. Линдзи е начело с 300 точки, а Микаела има четири по-малко.
При мъжете Асел Лунд Свиндал от Норвегия, който пропусна много стартове през миналия сезон заради лечение на скъсано ахилесово сухожилие преди първия старт в Зьолден, демонстрира страхотна форма в скоростните дисциплини. На старта на сезона в Зьолден Тед Лигети от САЩ записа победа, ала отвъд Океана скандинавецът нямаше равен. В същото време сензация поднесе носителят на Световната купа Марсел Хиршер. И ако неговите победи в техничните дисциплини, най-вече в слалома, не са изненада, то първото му място в супергиганския слалом на пистата „Бърдс ъф прей“ в Бийвър Крийк определено се прие като сензация. В класирането за Световната купа след шест старта от началото на сезона води Свиндал с актив от 317 точки.  

   Спортистите ще плащат за хлад в Рио  

   Много от звездите на световния спорт ще бъдат изненадани по време на олимпиадата след десетина месеца в Рио. Бразилската икономическа криза ще засегне и олимпийските игри. Според последните данни за съкращенията на разходите от страна на организаторите стана ясно, че спортистите ще бъдат помолени да плащат за климатици в стаите си по време на игрите. Луксозните коли и гурме храната за VIP личностите също ще бъдат орязани. 
„Целта тук е да организираме игри без обществено финансиране и да организираме игри, които имат смисъл от икономическа гледна точка“, каза говорителят на Рио 2016 Марио Андрада. OLIMPISKI-ZNAK 
Преди шест години, когато Рио беше избран за домакин на Олимпиадата, местното правителство обеща бюджет в размер на $700 милиона. Безработицата в страната обаче се покачи драстично, а местната валута (бразилски реал) загуби една трета от стойността си спрямо долара през последната година. 
Сега организаторите трябва да направят внимателно сметките и да се вместят в намаления бюджет. Те се надяват да спечелят от спонсорство, продажба на билети, както и от безвъзмездна помощ от Международния олимпийски комитет. 
                                   
                     
 

Най-ново

Избрани