Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опозицията във Венецуела: Ще отстраним Мадуро

[post-views]
Опозицията във Венецуела:  Ще отстраним Мадуро

IZBORI-VENECUELAПървата ни стъпка в управлението на страната ще е отстраняването на президента Николас Мадуро. Това обявиха представители на венецуелската опозиция на пресконференция в Испания, предадоха световните информационни агенции. Това право те биха имали, ако контролират 2/3 от местата в парламента.
Един от лидерите им Хенри Рамос вече прогнозира, че Мадуро няма да завърши мандата си, който приключва през 2019 година, тъй като ще бъде отстранен с „конституционни средства“ като свикване на референдум, промяна в конституцията или принуждаване да подаде оставка.
Те също така ще се борят за амнистия на опозиционери, които бяха задържани и съдени след големите антиправителствени протести преди няколко години, при които се стигна до сблъсъци и жертви. Сред тях бяха и видни фигури – противници на Мадуро. Един от тях е Леополдо Лопес, чийто баща също присъства и говори на пресконференцията. Опозиционни лидери също така станаха жертва на нападения на проправителствени привърженици по време на предизборната кампания. 
Опозицията спечели контрола в парламента на страната, което е голям удар за управляващите социалисти. За първи път от 16 години тя печели национални избори.
Представители от Националния избирателен съвет на страната обявиха, че опозицията в лицето на коалиция „Демократично единство“ взима най-малко 99 места в 167-местния парламент. „Обединена социалистическа партия на Венецуела“ печели 46 места. Другите 22 места все още не са разпределени.
Победата на опозицията значително променя политическия баланс в дълбоко разединената страна, а също така в борбата за власт между опозицията и правителството на президента Николас Мадуро – наследник на Уго Чавес.
Държавният глава обяви, че признава „неблагоприятните“ резултати след вота. „Ние сме тук, с морал и етика, за да признаем тези неблагоприятни резултати“, заяви в обръщение към нацията 53-годишният държавен глава. Той смята, че резултатите са вследствие на водената срещу него „икономическа война“.
По улиците на Каракас хората празнуваха, след като председателят на съвета Тибисай Луцена Рамирез съобщи първите резултати след вота. Резултатите са това, за което се надявахме, писа бившият кандидат за президент от опозицията Енрике Каприлес в „Туитър“. „Венецуела спечели! Неизбежно!“, добави той. „Навлязохме в период на преход“, изтъкна опозиционният лидер Енри Рамос, който предрече, че коалицията ще получи повече от 100 места в законодателния орган.
Страната се бори с високата инфлация, двегодишна рецесия и други икономически предизвикателства. Венецуела зависи сериозно от приходите от продажбата на петрол, а резкият спад на цената на световните пазари поставя правителството в много тежка ситуация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани