Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Тайфун“ и „Торнадо“ над Сирия

[post-views]
„Тайфун“ и „Торнадо“ над Сирия

Германия реши да прояви солидарност с Франция и да подкрепи усилията на президента Оланд за създаването на широка коалиция срещу „Ислямска държава“. На следващия ден след визитата на канцлера Меркел в Париж германското правителство одобри изпращането на шест изтребителя разузнавачи „Торнадо“ и един самолет цистерна, които да оперират от базата на НАТО в Турция „Инжирлик“. В бойните задачи на торнадото влиза събирането на разузнавателна информация за придвижването на бойците от „ИД“, която да бъде на разположение на всички участници в антитерористичната коалиция. 
След модернизацията на „Торнадо“ и монтирането на новото оборудване през 2009 г. изтребителят може да извършва 
разузнаване 

денем и нощем

непрекъснато и при всякакви метеорологични условия, предавайки информацията на земята в реално време. Бундесферът възнамерява да задейства един от своите военни спътници за проследяване на ситуацията в Сирия. По молба на Франция Германия изпраща в Средиземно море и фрегатата „Хамбург“, за охрана на самолетоносача „Шарл дьо Гол“.
Изтребителят „Торнадо“ е оборудван с уникална съвременна камера, която експертите нарекоха „пробив в световното разузнаване“. След първите изпитания на камерата летците са казали, че са успели да видят точно колко е часът по часовника на лондонската кула Биг-Бен, и то от огромно разстояние. Великобритания провежда изпитания на новия „Торнадо“tornado през 2013 г., в който са вложени части, „отпечатани“ на 3D принтер. Изпитанията преминават успешно. Намеренията са с такива части да бъдат оборудвани четири ескадрили, което ще спести на страната 1 200 000 британски лири за четири години. Новият изтребител е известен като Tornado GR4А. Включен е във въоръжението на Кралските ВВС на Великобритания през 1997 г. В конструкцията му са използвани 71% леки и 18% титанови сплави, 6% специална стомана и 5 % други материали. Изтребителят може да 

променя ъгъла на крилата си 

в зависимост от задачите и условията на полета. Може да лети със свръхзвукова и висока дозвукова скорост. Притежава система за сканиране повърхността на земята, което му позволява да лети на малка височина в автоматичен режим. 

За разузнаване и наблюдение на обекти „Торнадо“ използва изключително ефективната система RAPTOR. Той е воювал в Югославия и Ирак, а от 3 декември е в Сирия. 

Екипажът му е от двама души. Може да носи 9 тона, дълъг е 16, 72 м, висок е 5,95 м, а размахът на крилата му в зависимост от ъгъла на разтваряне е от 8,6 до 13, 91 м. Достига максимална скорост от 2 340 км в час. Има боен радиус на действие 1390 км. Таванът на полета му е 15 000 м. Въоръжен е с две бордови 27-милиметрови оръдия, управляеми ракети „въздух – въздух“, противорадиолокационни ракети и бомби. 
Тези дни британските изтребители нанесоха втора серия удари върху обекти на „Ислямска държава“ в Сирия. Обект на ударите станаха петролните полета в Омар, които са под контрола на ИД. Според Би Би Си задействани са били два изтребителя „Тайфун“ и два – „Торнадо“. При посещението си в британската военновъздушна база „Акротири“ в Кипър британският министър на отбраната Майкъл Фелън е заявил, че новата серия удари свидетелства за въздушната мощ на Кралските ВВС на Великобритания.  Той добавил, че операцията в Сирия няма да бъде бърза и лека. В обръщението си към летците е заявил, че това е мащабна мисия с всички необходими заповеди и подготовки. Министърът е допълнил, че участниците в мисията се ползват от пълната подкрепа на парламента и народа. 
Още на 3 декември, часове след като мисията на британските ВВС в Сирия получи одобрението на парламента, британските изтребители излетяха от базата в Кипър и нанесоха първите шест удара по обекти на „Ислямска държава“.

И шестте удара 

се оказаха успешни. Тогава от базата полетяха в изпълнение на задачата 4 изтребителя „Торнадо“. Дотогава британските изтребители са имали право да извършват полети само над Ирак.

Още на 3 декември освен пребазирането на британските изтребители в авиобазата „Акротири“, там с военнотранспортния самолет A400M бяха доставени инженери, сътрудници за наземните служби и материално-технически средства, необходими за изпълнението на бойната мисия на британските изтребители. 

Одобрението на парламента за мисията беше получено след изключително драматични дебати и продължително и упорито настояване на британския премиер Дейвид Камерън. 
Евроизтребителят „Тайфун“, който също участва в мисията, досега не е воювал. Неговите възможности все още се изследват не чрез статистиката, а чрез компютърно моделиране. 

Според независимите експерти, които ползват сравнителни характеристики при изследванията си, в противоборство със Су-27 при еднаква подготовка на летците и едни и същи характеристики на ракетите, шансовете за победа на двете страни са равни. При среща обаче със Су-35 специалистите смятат, че предимството ще бъде на страната на руския самолет. Eurofighter Typhoon taifunе разработен от  Германия, Великобритания, Испания и Италия. Той е на въоръжение и в Австрия, Саудитска Арабия и Оман. Ресурсът му е 35 години. „Тайфун“ е изтребител от четвърто поколение. 
Решението на четирите държави да разработят европейски многоцелеви изтребител идва през 80-те години на миналия век, когато САЩ настояват европейците да купуват масово F-16. Той обаче не е много подходящ за Европа, защото е повече щурмови самолет, а на Стария континент са му необходими 

изтребители за ПВО 

които да могат да противодействат главно на въздушни цели. Освен това производството на изтребителя създава много нови работни места и повишава технологичното ниво в Европа. Другата причина за появата на „Тайфун“ е необходимостта Европа да има свой самолет с качествата на руския МиГ-29. „Тайфун“ е първият европейски изтребител, направен по технологията „стелт“. Изпитанията му започват през 1994-а и завършват през 2004г. Дълъг е 16 м, висок – 5,3, и има размах на крилата 11 м. Таванът му е 19 800 м. Тежи близо 24 тона. Максималната му скорост е 2 120 км в час, бойният радиус на действие – 1400 км.  На борда си носи 6, 5 тона въоръжение – 27-милиметрово оръдие, управляеми ракети и бомби. Притежава лазерна система за насочване.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани