Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотът действа с атлантически размах

[post-views]
Флотът действа с атлантически размах

korab zalezКаквито и проблеми да имат българските военноморски сили, през годината те останаха на заден план пред размаха на действията на българските военни кораби, които в съвместните 

учения със съюзниците от НАТО плаваха и изпълняваха задачи на море – от родните брегове до Атлантическия океан. Годината ще се запомни с високата тренировъчна активност на военния ни флот.
Това е обяснимо в условията на усложнената международна обстановка в региона и в света през последните няколко години. В плаванията и ученията военнослужещите от ВМС доказаха, че са на сигурна морска вахта на родината.

Още в началото на годината започна подготовката за военноморското учение с международно участие „Бриз 2015“. Поредица от планиращи конференции уточниха всеки детайл от мащабната проява. 
korab strelba 1
Затова кулминацията, практическата част на този традиционен най-голям морски екшън за флота ни премина като по учебник през юли. В действията в акваторията на Варненския залив участваха 30 кораба и повече от 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ. Във военноморския строй се включиха също плавателни съдове и екипажи от две постоянни групи кораби на НАТО. 

Българските ВМС се представиха солидно с 14 кораба и повече от 1400 души личен състав. За първи път на „Бриз 2015“ беше разиграно спасяване на хора от принудително приводнил се самолет.

Екшънът в морето включваше също гасене на пожар на кораб, отблъскване на „пиратски“ набег, както и на нападение от въздуха, противодействие на атака на подводница, залп на корабни бомбометни установки.

По време на „Бриз 2015“ имаше изключително добра организация, много съм впечатлен, изказвам специални благодарности на всички, които взеха участие в тазгодишното учение, изтъкна министърът на отбраната Николай Ненчев, който наблюдава мащабната проява. Той допълни, че е обсъждал с командира на ВМС въпроса за доставянето на нов многоцелеви кораб за военния флот. Обещах, че ще обърна специално внимание на българските ВМС, каза министър Ненчев. 

Думите му намериха практическа реализация няколко месеца по-късно. При приемането преди дни на републиканския бюджет за 2015 г. беше предвидено догодина да бъдат отделени 80 млн. лв. за осигуряване на модулни патрулни кораби за ВМС. Тази добра новина, която флотът чака от години, дава категорично добри перспективи за развитието на българските военноморски сили в бъдеще.
Почти нямаше голяма военноморска проява през годината без участието на съюзнически сили от НАТО. Така буквално всекидневно ВМС развиваха способностите си и оперативната си съвместимост с колегите си от Алианса.

В началото на март плавателните съдове от Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2), заедно с фрегатата „Дръзки“ разиграха учение от типа PASSEX в открито море, североизточно от нос Калиакра. Тренирани бяха въпроси по антитерористичната защита на корабите, имаше сигнално-свързочни учения, упражнения за усъвършенстване на уменията на вахтените офицери и т. н. За първи път съм във вашата страна и съм възхитен от уменията на военните моряци, каза командирът на SNMG 2 контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ.
korab strelba 2
Артилерийски стрелби по морска и по въздушна цел, разузнаване и унищожаване на мини и минни заграждения, бординг операция, масово спасяване на бедстващи хора, водолазен оглед на район бяха тренирани по време на тактическото учение на военноморска база – ВМС „Черно море 2015“ в началото на юни. В него участваха 22 бойни и спомагателни кораба и почти 1200 души личен състав.

Последва „Бриз 2015“, а след него морските тренировки продължиха с усилено темпо. В края на юли фрегатата „Смели“ участва в противоподводното учение на ВМС на Румъния – Sea Shield 2015. 
През август пък минният ловец „Цибър“ се включи в учение от типа PASSEX заедно с гръцкия танко-десантен кораб „Родос“. Български военноморски офицери участваха в украинско-американското учение SEA BREEZE 2015. През октомври фрегатата „Верни“ се включи в съвместно учение от типа PASSEX с кораби от САЩ, Румъния, Турция и Украйна. 

На 11 октомври започна и дългото плаване на „Дръзки“ за участие в най-голямото учение на НАТО през последните 13 години TRIDENT JUNCTURE 15. Преди това фрегатата участва в операцията на Алианса ACTIVE ENDEAVOUR. В TRIDENT JUNCTURE 15 българският кораб изпълни разнообразни действия самостоятелно и в състава на военоморски формации. 

„Дръзки“ прекоси Средиземно море, премина през Гибралтар и заедно с други кораби от НАТО плава из Атлантическия океан. Българската фрегата се завърна в родината на 18 ноември, след като 
проплава над 7300 морски мили достойно защитавайки реномето на българските ВМС в единодействие със съюзниците ни от НАТО.korab strelba 3

Междувременно на посещение в Бургас беше един от най-новите и модерни кораби на британските Кралски военноморски сили „Дънкан“. Страната ни беше посетена и от командващия 6-и Американски флот и заместник-командващ на ВМС на САЩ за Европа и Африка вицеадмирал Джеймс Фого. Сред важните събития за ВМС може да бъде отбелязано и успешното изпълнение на договора за интегрираната логистична поддръжка на Бреговата радиолокационна система за наблюдение и контрол на морските пространства „ЕКРАН“.

Годината ще се запомни и с промените на върха във флота. На 26 юни контраадмирал Митко Петев встъпи в длъжност като командир на ВМС. Неотдавна пък постът на заместник-командир на ВМС беше зает от комодор Коста Андреев.

Наред с всички тези прояви военните моряци почти всекидневно обезвреждаха стари боеприпаси, открити по брега, из населени места и в морето. Така, с непрестанни участия в учения, тренировки и дейности в подкрепа на населението флотът плава към своето бъдеще. По традиция – с „Пълен напред!“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани