Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жени влизат в политиката на Саудитска Арабия

[post-views]
Жени влизат в политиката на Саудитска Арабия

jeni-saudi-arabiaЗа първи път в историята на кралство Саудитска Арабия жени ще участват в политическия живот, след като те получиха активни и пасивни избирателни права. За контраст нежният пол все още няма право да управляват автомобили.
В надпреварата за общински съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани, участваха 7000 кандидати, сред които 980 жени. От нежния пол бяха избрани едва 20 представителки, което е малко над 1 процент от всички 2100 общински места.
Независимо от ограничения успех, това се смята за голям напредък за жените, които преди бяха напълно изключени от изборите.
Въпреки че няма квоти за общински съветнички, още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо дамско представителство във властта.
Животът на жените в Саудитска Арабия е подложен на доста ограничения – те не могат да шофират и по много въпроси като брак, пътуване и висше образование решаваща дума имат мъжете по силата на закони за настойничество.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани