Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел предлага създаване на нова общоевропейска гранична полиция

[post-views]

granica_ogradaЕвропейската комисия представи плановете си за създаването на нова общоевропейска гранична полиция, която да замени съществуващата Фронтлекс. Идеята за новата структурата, която е част от мерките за ограничаване на наплива от бежанци и мигранти, не се радва на пълната подкрепа на всички страни членки.
Унгария и Полша са най-големи критици на идеята за създаването на подобна гранична структура, която да поеме контрола по охраната на външните сухопътни и морски граници на Европейския съюз.
Новото тяло ще има мандат да поема контрола на границите на страните – членки ако реши, че местните гранични власти не могат да се справят с проблема.
За Полша това противоречи на демократичните принципи, върху които се основава 28-членният съюз.
Европейската комисия предлага още, разселването на сирийски бежанци да става от лагерите в Турция и така да се ограничи нелегалният наплив от хора, които в търсене на по-добър живот за тях и семействата им, често свършват на дъното на морето.
Бъдещето на подобна постоянна общоевропейска гранична полиция ще стане ясно на срещата на Европейския съвет в четвъртък, на която и този път ще доминира проблемът с мигрантския поток, който е без прецедент в съвременната история на съюза. Над милион бежанци и имигранти от Северна Африка и Близкия Изток са влезли на Стария Континент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани