Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС започна преговори за членство със Сърбия

[post-views]
ЕС започна преговори за членство със Сърбия

eu-serbiaЕС и Сърбия, представена от премиера на страната Александър Вукич, отвориха две от общо 35 глави като начало за преговорите за членство.
Едната от тях е нормализиране на отношенията между Белград и бившата му провинция Косово. Втората е за по-строг икономически контрол.
По първата глава, макар и сръбското правителство да отказва да признае суверенитета Косово, още това лято имаше напредък, след като Белград и Прищина подписаха ключово споразумение.
Според него Косово се съгласи да даде повече автономия на регионите население със сръбско население, което ще може да избира местни парламенти, президенти и национален флаг. Анализатори коментират, че пътят на Сърбия за членство в ЕС ще е дълъг, защото Брюксел не крие опасенията си за близки отношения на Белград с Русия, както и трудности за решаване на спора с Косово.
След дългогодишно прекъсване Брюксел поднови преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, отваряйки нова преговорна глава.
Брюксел и Анкара ще преговарят по глава 17, която се отнася до икономическа и парична политика. Това реши междуправителствена конференция, свикана две седмици след извънредна европейска среща на върха, целяща да засили сътрудничеството между ЕС и Турция във връзка със задълбочаващата се мигрантската криза.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани