Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МААЕ спря разследването срещу ядрените амбиции на Иран

[post-views]

iran_aec_centralaМеждународната агенция за атомна енергия към ООН обяви, че прекратява 12 годишното разследването за военния характер на ядрената програма на Иран. Решението е ключова стъпка към вдигането на санкциите срещу Иран, наложени от ООН, Съединените щати и европейския съюз.
Решението на Международната агенция за атомна енергия да прекрати разследването срещу Иран е символична победа за Техеран. Независимо от това ядрените наблюдатели на ООН ще продължат да инспектират атомната програма на ислямската република, след като не скриха, че в миналото Иран все пак се опитвал да се сдобие с оръжие за масово унищожение.
В продължените на години Иран е обект на тежки икономически санкции заради ядрената си програма. Това лято обаче Великите сили и Иран успяха да постигнат споразумение, според което Техеран се задължава да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигането на санкциите.
Независимо, че международната общност приветства дипломатическия пробив, страни като Израел определиха споразумението като историческа грешка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани