Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Русия – сближават позиции, но запазват различията

[post-views]

Putin - KeriЗапазват се сериозните различия между Русия и САЩ за начините за разрешаване на сирийската криза. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на ежедневния брифинг във ведомството, цитирана от Ройтерс. Захарова добави, че руският външен министър Сергей Лавров планира да участва на международната среща в Ню Йорк в петък за Сирия.
Във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Москва, където разговаря с Лавров и руския президент Владимир Путин. По план срещата между Кери и държавния глава на Русия трябваше да бъде 1 час, но тя продължи повече от 3 часа.
Кери обяви на съвместна пресконференция с руския си колега, че американската политика не е свързана с изолирането на Русия. По думите му САЩ имат плодотворно сътрудничество с Русия. След посещението стана ясно, че САЩ и Русия са постигнали съгласие да разбият окончателно „Ислямска държава“ и че няма да преговарят с терористичните организации. Те също съгласуваха предстоящата среща в Ню Йорк.
Държавният секретар е повторил пред Путин, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта. 
„Открихме области на съгласие и говорихме за сложността на класификацията на терористичните групировки. Не мога да коментирам в момента подробности за това какво се споразумяхме на двустранна основа. Причината е, че цялата международна група в подкрепа на Сирия трябва да вземе участие в тази дискусия и е важно всички да внесем своя принос в решенията“, каза американският държавен секретар Джон Кери.
„Сближихме своите позиции по редица проблеми и решенията за тях. Ние сме безусловно съгласни, че „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“ ще бъдат оставени извън помирителния процес в Сирия. За това имаме единодушно съгласие“, подчерта Кери. „Освен това се надяваме и очакваме с нетърпение да проведем в петък преговори в Ню Йорк, както и позицията на Рияд“, каза той.
По отношение на Украйна американският топдипломат подчерта, че санкциите на Запада срещу Москва ще бъдат отменени, щом минските споразумения бъдат напълно приложени. „Съгласихме се за това, че колкото по-бързо бъдат наложени Минските споразумения, толкова по-скоро ще бъдат отменени санкциите срещу Русия от САЩ и ЕС“, заяви той. 
Руският външен министър Сергей Лавров пък коментира след приключването на срещата между Кери и Путин, че Русия смята за предпочитане колективен формат на антитерористичната коалиция в Сирия, която да се сформира на преговорите във Виена и да бъде одобрен от Съвета за сигурност на ООН. „Ние, разбира се, изхождаме от това, че всички трябва да дадем своя принос в борбата срещу тероризма и за придвижването на политическия процес.“, заяви Лавров. „Този процес обхваща и изготвянето на общ списък с терористичните организации“, добави той.
Лавров посочи, че „що се отнася до доклада на ООН за хуманитарната ситуация в Сирия, според който имаше данни за цивилни жертви по време на руската операция, то в тях няма никакви връзки с доказателства и факти. Помолихме от секретариата на ООН да предостави подобни факти, но такива не бяха предоставени. Помолихме секретариатът да бъде занапред по-точен в своите изказвания и да предоставя оценки, които се опират на точни сведения с указани източници. От тогава не сме слушали никакви обвинения по свой адрес“.
 „Русия и САЩ, потвърждават своята поддръжка на минските споразумения, подкрепа към „нормандския формат“ и ще използват своите възможности, за да достигнат до пълното изпълняване на минските споразумения“, посочи Лавров. „Има конкретни идеи за това как най-ефективно да действаме. Разчитам да останем в контакт с нашите американски колеги“.
Американският първи дипломат си тръгна от руската столица със сувенири за 35 000 рубли (887 лв.) от магазини по култовата московска улица „Арбат“, съобщиха руски медии. Кери си взел за подарък 6 матрьошки, няколко кукли от плат с руски носии и 2 кехлибарени пръстена.

Най-ново

Единична публикация

Избрани