Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС ускорява създаването на нова гранична полиция

[post-views]
ЕС ускорява създаването на нова гранична полиция

es-lideri-sreshtaЛидерите на страните–членки на ЕС одобриха предложението на Еврокомисията за създаването на нова общоевропейска гранична полиция. Лидерите се съгласиха да ограничат потока от мигранти, който през последните няколко месеца достигна до безпрецедентно високи нива.
Новата общоевропейска гранична полицията ще е готова най-късно до юли догодина и ще има тройно по-голям бюджет от сегашната Фронтлекс.  Това заяви председателят на ЕС Доналд Туск, след първия ден на последната за годината среща на високо ниво в Брюксел.
Българският  премиер Бойко Борисов коментира новата структура за защита на морската и сухопътната граница на съюза, като заяви, че се надява взетите решения да се изпълняват. Той допълни, че за да имат ефект мерките, разчита Турция да изпълнява поетите си ангажименти към Брюксел за ограничаването на потока от бежанци и имигранти.
Другата тема, която доминираше по време на  обсъжданията, беше  желанието на Великобритания да реформи съюза, за да остане в него.
По нея обаче, поне по думите на британския премиер Дейвид Камерън, е бил постигнат значителен напредък, но призна, че задачата му няма да е лесна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани