Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Жени на бойното поле

Норвегия първа в НАТО разреши дамите под пагон да служат на подводници 

NORVEGIA-JENISTRELBI-JENI2

От механик-водач до гранатометчик: в скоро време жените под пагон ще могат за участват в бойните действия на армията на САЩ. Това потвърди американският министър на отбраната Аштън Картър, съобщава Би Би Си в своя публикация по темата. Съответните позиции в бойните подразделения, които ще може да се заемат и от жени, ще бъдат обявени следващата година.
През август 
две американки влязоха в историята
като станаха първите дами, преминали пълния курс на подготовка в спецсилите на САЩ. Капитан Кристен Грест и лейтенант Шей Хейвер успешно приключиха 61-дневната програма за подготовка на командния състав на малки подразделения, която се нарича „Школа за рейнджъри“ и се смята за най-сложната в света. Двете жени преминаха същата подготовка, както и мъжете, без поправки за физическа издръжливост.
Решението да се разреши на дамите в униформа да участват в бойни действия стана последната крачка в отмяната на ограниченията, съществуващи във въоръжените сили на САЩ. Този процес се развива вече три години. В резултат, по думите на Картър, за жените в армията ще бъдат открити около 220 000 нови длъжности.
Но ролята на „нежния пол“ в съвременните въоръжени сили остава доста спорен въпрос. Мнозина противници на пълното армейско равноправие смятат, че мястото на жените не е на предната бойна линия, както и че смесените подразделения не са толкова ефективни в битките, колкото изцяло мъжките формирования.
При това САЩ не са единствената държава, която открива пътя за жените, желаещи да участват в бойни действия. 
Около 20 страни повечето от които – от западния свят, са разрешили на жените да заемат в всякакви длъжности във войската, включително и непосредствено да участват в бойни действия. В някои държави този процес е започнал отдавна.
Британското министерство на отбраната публикува резултати от изследване за ролята на жените в армията през 2010 г. До днес това е едно от най-пълните проучвания по темата.
Канада, Дания Финландия, Германия, Норвегия, Полша, Румъния, Испания, Холандия, Швеция – във всички тези страни жените могат непосредствено да взимат участие в бойни действия. Такива правила съществуват в Израел и Еритрея. Южна Корея, Сингапур, Литва и Естония също допускат жени до бойните военни специалности.
Но какво на практика означава „участие в бойни действия“? Според военната формулировка, от сега нататък жените „ще участват непосредствено в престрелки с врага чрез използване на индивидуално или колективно стрелково оръжие и ще се намират 
под огъня 
на противника

JENI-JULTI
с голяма вероятност от физически контакт с вражеските сили“.
Норвегия е първата държава от НАТО, която разреши още през 1985 г. на дамите под пагон да заемат бойни позиции във въоръжените сили, включително да служат на подводници. Норвегия и Ирландия и досега са единствените страни в света, в които жените, наравно с мъжете, се конкурират за места в елитните подразделения на спецсилите. На основата на норвежкия опит министерството на отбраната на САЩ заяви, че „присъствието на жени ще увеличи ефективността на въоръжените сили“.
Преди няколко години Дания и Швеция последваха примера на Норвегия и приеха политика на „пълна интеграция“. След известно време в Дания беше публикувано изследване, което потвърди, че жените на всякакви позиции „се проявават не по-лошо от мъжете“.
Канада е една от първите държави в света, които допуснаха жените на фронтовата линия. Това стана през 1989 г., след като съдът по правата на човека 
изиска цялостната им интеграция
в канадските въоръжени сили. Дамите в униформа не можеха да служат единствено на подводници до 2000 г. Първата жена – капитан на военен кораб, се появи в канадския военен флот през 2003 г. При това обаче общият брой на жените на бойни позиции остава нисък, като през 2014 г. не надхвърля 15 на сто.
Друг пример е Израел, където е в сила всеобща военна повинност, независимо от пола. Страната започна да използва жени в бойните действия от 1995 г. Това стана след решение на върховния съд по делото на 23-годишна дама, военен пилот от Южна Африка. Тя обвини армейското началство в дискриминация. 
Жената емигрирала в Израел, след като имала сертификат за военен пилот. Въпреки това не й дали възможност да встъпи в редовете на въоръжените сили, поради факта, че по това време жени не се допускали до участие в непосредствени бойни действия.
Преди два месеца индийското министерство на отбраната разреши на жени да управляват бойни самолети. По съобщения на местни медии, обучението на първия набор от 
жени-пилоти 
на изтребителиUSA-JENITRENIROVKA-JENI
ще започне до половин година. Предвижда се първите випускнички да застъпят на бойно дежурство през лятото на 2017 г.
Във военновъздушните сили на Индия служат около 1500 жени. От тях едва 94 имат квалификация на пилот, а 14 – на щурман. Досега им се разрешаваше да пилотират само военно-транспортни самолети и хеликоптери.
Жените получиха право да служат в индийските въоръжени сили през 2010 г. Тогава върховният съд призна, че съществуващите ограничения нарушават правата им, и им разреши да заемат позиции в пехотата и авиацията. Преди три месеца жените получиха това право и за флота.
Германският Бундесвер отвори врати за жените през 2001 г. Това стана, след като в конституцията на страната бяха направени промени. Германия доста дълго се противопоставяше на участието на жените на предната бойна линия. Измененията в конституцията откриха пътя за встъпване в редовете на армията на значителен брой дами в униформа.        
(Следва продължение)

Най-ново

Единична публикация

Избрани