Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново начало в дипломатическите отношения между Турция и Израел

[post-views]
Ново начало в дипломатическите отношения между Турция и Израел

turciq-izrael-znamenaТурция и Израел отварят нова глава във отношенията си. Анкара и Тел Авив обявиха, че водят разговори за възобновяване на дипломатически си връзки. Те бяха замразени, след  като израелски командоси убиха 10 турски граждани, при опит да спрат флотилия от кораби, плаващи за палестинския анклав Ивицата Газа през 2010 г.
Турските и израелските дипломати са се срещнали тайно  в Цюрих и са постигнали компромис как да възобновят отношенията си.
Според запознати със срещата, Турция е признала, че докато една част от лодките в т.нар Флотилия на свободата, наистина е имала цел да предостави хуманитарна помощ на хората в Ивицата Газа, не малка част от останалите участници са търсили конфронтация с израелските власти.
Като част от условията за нормализирането на отношенията Израел се е съгласил да изплати 20 милиона евро компенсации на семействата на загиналите. Турция от своя страна ще приеме закон, с който да отпадне съдебното дело срещу израелските представители, както и депортиране на високопоставен лидер на ислямисткото движение Хамас.
Отделно двете страни в близки срокове ще разменят  дипломати в столицата си.
Преди инцидента с флотилията Турция и Израел бяха близки регионални съюзници. Подновяването на отношенията идва в подходящия момент, след като Анкара обяви, че възнамерява да внася израелски газ, с което да компенсира загубите от доставките на енергийни ресурси то Русия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани