Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Развиваме ИКТ, сензори и въоръжения

[post-views]
Развиваме ИКТ, сензори и въоръжения

Кабинетът одобри стратегия за развитието на ключови технологии за отбраната 

ROBOT
Фото Андрей Рангелов

Информационно-комуникационните технологии (ИКТ), сензорите, радиолокацията, техниката и въоръжението са някои от основните области, в които ще се прилага Стратегия за изследвания и технологии в сигурността и отбраната, която правителството одобри. В списъка с приоритетите са също радионавигацията, боеприпасите и екипировкате, изследванията и технологиите за ядрена, химическа, биологическа и радиационна защита и екология, а също проучванията и разработките, свързани с ролята на човешкия фактор в сигурността и отбраната.
Основания за приемането на стратегията са приоритетното място и роля на инвестициите в изследвания и технологии за нуждите на отбраната и сигурността за развитието на българската отбранително-технологична индустриална база, съобщиха от МС. Тези инвестиции трябва да бъдат ориентирани съобразно ключовите технологични области от национално значение, необходими за осигуряването на способностите за националната отбрана и сигурност в дългосрочен план.
Стратегията, към която има и концепция за технологични области, подобласти и технологии за прилагането й, определя модела на взаимодействие между държавните институции, бизнеса, науката и образованието. Моделът дефинира технологичните области, в които научната и изследователската общност, работеща в интерес на сигурността и отбраната, ще реализира целите на националната и ще допринесе за постигането на европейската и евроатлантическата политика за сигурност и отбрана. Стратегията открива възможности за повишаване участието на българската индустрия и наука в програми, проекти и инициативи – национални, двустранни, както и многостранни в рамките на НАТО и Европейския съюз, отбелязаха още от МС.
С друго решение правителството промени от публична в частна държавна собственост статута и на пет военни имота с отпаднала необходимост за МО и БА, като разреши те да бъдат продадени. Най-големите две недвижимости са в района „Летище“, Добрич. Единият имот е с площ над 1 млн. кв. м, застроен с три сгради и съоръжения. Данъчната му оценка надхвърля 5,2 млн. лв. Другият имот в същия район е с площ 2,5 млн. кв. м. Застроен е със 77 сгради и съоръжения, а данъчната му оценка е над 15 млн. лв. 
Сред имотите за продан са също терен от 837 367 кв. м с 62 сгради в с. Долно Камарци, община Горна Малина, магазин на ул. „Гео Милев“ в София и поземлен имот от 35 824 кв. м с 5 сгради в Хисаря. Продажбата на имотите ще е чрез търг. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани