Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С попътен вятър – към високи цели

[post-views]
С попътен вятър – към високи цели

Контраадмирал Петев и комодор Чубенков поздравиха военните моряци за празника.
Поставяйте си високи цели, за да постигате високи резултати, честит празник и попътен вятър! С тези думи командирът на Военноморска база (ВМБ) – ВМС комодор Мален Чубенков се обърна към бургаските военни моряци, които тържествено отбелязаха 71 години от създаването на ВМБ – Бургас и празника на Пункт за базиране Бургас.
Началото на формированието е поставено на 15 декември 1944 г. В този ден капитан-лейтенант Игнат Гишин докладва, че е сформирал ВМБ Бургас от 

разформирования Беломорски флот

Така се започва трудният, но славен път за утвърждаване на базата като гръбнак на българския военноморски флот в трудните следвоенни години.

Тържеството за 71-годишнината се състоя на строевия плац в Пункта за базиране Бургас. В присъствието на официални гости и воини от резерва и запаса командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и комодор Мален Чубенков поздравиха бургаските военни моряци и наградиха отличили се военнослужещи за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати. Отслужен бе молебен за здраве и благоденствие от представители на Българската православна църква.

71g VMB BURGAS 232В своето слово комодор Чубенков изрази уважението и благодарността си към всички военнослужещи и цивилни служители за годините всеотдаен труд, отдаден в името на развитието и просперитета на военноморската база. Убедени сме, че и през следващата година ще положим максимални усилия 

да се представим достойно

във всяко изпитание и на нивото на най–високите критерии, както подобава на водещо флотско съединение, изтъкна той. И пожела на личния състав: „Носете в сърцата си най-съкровените ценности: Чест, flagove na  korabДостойнство, Моряшки дълг и Професионализъм на море, Взаимопомощ и Всеотдайност! Бъдете смели в мечтите си и не позволявайте на трудностите да сломяват вашия дух и воля. Вярвайте в себе си, за да повярват и другите във вас! Бъдете все така моряци по дух и призвание!“.

Само дебелите томове в  архивите знаят колко трансформации и организационно–щатни нововъведения е претърпяло военноморското съединение през тези повече от 7 десетилетия. Но въпреки промените, трудностите и предизвикателствата корабите, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, достойно развяват родния трибагреник в защита на морската ни граница.
Те са основните военноморски единици, които съвместно с корабните формирования от Пункт за базиране Варна определят днешния облик на обединената ВМБ – ВМС.
Превърнали в своя съдба изпълнената с напрежение и риск 

професия на военния моряк

бургаските мъже и жени под пагон всекидневно доказват своята висока подготовка.

zalez na moretoИ през тази година основните усилия на личния състав от базата бяха насочени към поддържане на боеспособността и бойната готовност за изпълнение на отговорните задачи, поставени пред формированието. Със заслужено удовлетворение корабните екипажи посрещат празника, защото представиха достойно базата във всички планирани и осъществени прояви през годината.

Базовият миночистач „Шквал“ участва в румънското тактическо военноморско учение TRIDENT POSEIDON 2015. Той представи достойно дивизиона миночистачни кораби в учението на противоминните  сили на Турция NUSRET в Средиземно море, където бе сертифициран на първо ниво.

Фрегата „Верни“ участва в учение от типа PASSEX в Черно море съвместно с кораби от ВМС на Румъния, Турция, САЩ и Украйна.

В националното военноморско учение с международно участие „BREEZE 2015“ достойно се представиха 

фрегатите „Дръзки“ и „Верни“

morski orydiaкакто и базовите миночистачи „Шквал“ и „Прибой“. По време на учението бе постигнато ефективно взаимодействие между родовете сили на ВМС и добра оперативна съвместимост с ВМС на държавите членки на НАТО, участвали в учението.

Кулминацията в подготовката на военноморската база бе участието на фрегата „Дръзки“ в операцията на НАТО ACTIVE ENDEAVOUR и в най-мащабното за последните години учение на Алианса за демонстриране на способности TRIDENT JUNCTURE 15 през октомври и ноември в акваторията на Средиземно море и източната част на Атлантическия океан. 

Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования от състава на военноморската база. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и morsko

чувство за отговорност

много добри специалисти – военнослужещи и цивилни служители, които въпреки днешните трудни условия успяват да мобилизират своите сили и успешно да изпълнят поставените задачи. 
Личният състав, хората, са тези, които градят бъдещето на базата в Бургас. Благодарение на тях вятър в платната на формированието винаги ще има. Както вече 71 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани