Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шакото на храбрия оловен войник

[post-views]

01„Имаше някога двайсет и пет оловни войници, които бяха направени от една стара оловна лъжица. Те държаха пушките си на рамо, стояха с вдигнати глави и бяха облечени в червени мундири, украсени със синьо – в да, чудно хубави бяха тия войници! (…) Всички войници бяха съвсем еднакви, само един от тях не приличаше на другите: той имаше само един крак, защото беше излят последен и оловото не бе стигнало за него. Но той стоеше върху единия си крак също тъй здраво, както и останалите, и тъкмо поради тая причина изглеждаше най-интересен от всички.“00

Така започва известната в цял свят Андерсенова приказка за храбрия оловен войник. И как иначе – при подобно интригуващо начало на една история за времената, когато военната униформа залагала повече на красотата, отколкото на практичността.
Но какво би бил популярният образ на най-известния метален герой до ден-днешен без белите си бричове, лъснатите до скърцане ботуши, синята куртка със зратни копчета, пушката, увенчана с щик, и, разбира се, високата си цилиндрична шапка с козирка и алено перо над нея. 
Други, може би, ще си спомнят и мащабното платно на съветския филм „Война и мир“ на режисьора Сергей Бондарчук, екранизация по едноименния роман на Лев Толстой. Именно с такива шапки се бият и двете армии във Френско-руската война от 1812 г., в една от най-решителните за Наполеоновите войни битка при Бородино, възпята и от великия руски поет Лермонтов.

4
Кадети от ''Уест Пойнт'' в лятна униформа
Руснаците го наричат кивер, останалите армии – шако. Това е войнишка шапка с цилиндрична форма, плосък връх и козирка. Често ги украсявали с орнаментирани метални плочки или кокарда на фронталната страна и „султан“ – вертикално украшение на върха на шапката, увенчано с перо или помпон. Шакото е било много разпространено в различните европейски армии в началото на XIX век.
В руската армия (1812—1814) черните султани украсявали киверите на гренадирите и строевите чинове на тежката гвардейска пехота; белите принадлежали на леката кавалерия и гвардейската конна артилерия. Музиканти, барабанчици и тръбачи се отличавали със султани с червен цвят, а шапките на офицерите и генералите били

украсени 
с буен сноп
петльови пера

(в пехотата – черни, за кавалерията – бели с черни и оранжеви нюанси в основата).
Във френската армия по времето на Наполеон червените султани, наред с червените еполети, се явявали  отличителен признак на елитните подразделения – гренадиритие и драгуните. Войниците от пехотата също носели жълти, зелени или жълто-зелени султани. Така шапките им достигали до умопомрачителните 73,5 см. Височина..
7В руската армия кивери се носели от 1803-а до 1846 г., а в Лейбгвардията, Драгунския полк и юнкерите от военните училища – до Първата световна война. Тези шапки били високи, тежки и твърде неудобни, но затова пък пазели главите на войниците от нефронтални саблени удари.
Произходът на думата „шако“ е унгарски, тъй като първи такива шапки започват да носят унгарските хусари още през 18-и век. След 1800-ата година шакото става най-разпространената военна шапка, заменяйки лекия бикорн, двурогата шапка, за която ще ви разкажем в някой от следващите броеве.

5
на Бастилията
Шакото
господства по
бойните полета

1
Гренадир от Аржентина
до средата на 19-и век, когато островърхите шлемове навлизат в руската армия, а оттам при прусаците и Австроунгария. Далеч по-практичното кепи, познато ни от фотографиите на генерал Де Гол, униформите на жандармерията в комедиите с Луи дьо Фюнес и чуждестранния легион, също заменя шакото в началото на миналия век.
И въпреки че на практика излиза от бойната си употреба, шакото и до днес се радва на радушен прием като една от най-представителните шапки в парадните униформи на различните армии по света. В Европа шако все още носят във Френската републиканска гвардия, кадетите от Сент-Сир и Френския чуждестранен легион, кадетите от Белгийската кралска военна академия, Португалския военен колеж, Италианските кавалерийски гвардейски части и кадетите от Военната академия в Модена, Датската гвардейска хусарска охрана, Испанската кралска охрана.
Латиноамериканците също си падат по шакото в крещящи цветове. То е част от униформите на представителните части на Венецуела, Мексико, Бразилия, Уругвай, Перу, Еквадор и Аржентина.
В Русия оригиналният кивер е възстановен и се носи от гвардейците при Кремъл при церемониални случаи. В Индия, Иднонезия, Филипините и Южна
8
Редник лейбгвардията на Семьоновския полк с кивер. 1832 г.
Корея, кадетите от военните академии също носят шако в парадните си униформи.
В САЩ шакото е част от

парадната
униформа 
на кадетите 
от „Уест Пойнт“

33rd Regiment of Foot Wellingtons Redcoat Virginia Military Institute, The Citadel, Marion Military Institute, and Valley Forge Military Academy. Много духови оркестри и мажоретни състави на различни колежи и университети  маршируват на празниците с шако като част от своята униформа.
И като се замисли човек, особено ако е по-наблюдателен, със сигурност ще открие, че шакото може да се види в различни вариации и у нас, по време на училищните паради, където тази великолепна шапка краси в ален или друг цвят главите на нашенските мажоретки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани