Информационен център на Министерство на oтбраната

България е врата за Турция към ЕС

България е врата на Турция за Европейския съюз, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата си в София с българския му колега Бойко Борисов.BORISOV-ERDOGAN
Борисов подкрепи европейската перспектива на Турция, но отбеляза, че страната трябва да изпълни критериите за членство. Освен това той призова Турция и Русия да намерят начин за подобряване на отношенията.
След деловите разговори Давутоглу гарантира, че азерският газ за България ще минава през Турция. Според Борисов, България, Турция и Гърция са решили да изградят интерконекторни връзки, които заедно с газовия разпределител „Балкан“ да осъществят истинска диверсификация и движение на природния газ във всяка посока. Турският премиер обяви още, че двете страни ще осъществят и големи транспортни проекти. Сред тях е скоростен влак София-Истанбул.
След срещата с моя приятел г-н Борисов, в продължение на 4 години, докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните“, каза още Давутоглу. Той добави, че се надява през април да се проведе среща на високо равнище между двете правителства в София.
Българският министър-председател благодари на колегата си за удържането на миграционния натиск. Той отчете, че в момента на практика няма миграционен натиск по границата ни с Турция, след като югоизточната ни съседка е положила много усилия, но защити решението на България да издигне ограда по общата граница, като посочи, че това е съоръжение, което ни подпомага да няма нелегални, а всички да минават през ГКПП.
Давутоглу коментира и влошените руско-турски отношения, като заяви, че Турция няма никакво желание да съществува каквото и да е напрежение с Русия, защото то влияе на съседните държави и на световния мир. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top