Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Народната партия на Рaхой спечели изборите в Испания

[post-views]
Народната партия на Рaхой спечели изборите в Испания

ispaniq-rahoiИспанската народна партия остава първа политическа сила, след като спечели парламентарните избори в неделя. Независимо от успеха, консерваторите, водени от премиера Мариано Рахой, загубиха парламентарното си мнозинство и ще са принудени да търсят коалиция.
Испанската народна партия печели изборите с близо 29 процента от гласовете. Социалистите са втори с 22 на сто, но реалните победите от надпреварата са двете млади партии Падемос с 21 процента и Сиудаданос с близо 14 на сто от гласовете.
След неубедителното представяне на двете традиционни партии Испания е изправена пред политическа несигурност, защото задача на Рахой да сформира правителство на този етап е повече от мисия невъзможна.
Именно водената от правителството на Мариано Рохой политика на бюджетни съкращения и няколко корупционни скандала, роди двете млади партии –радикалната лява Падемост и пазарно ориентираната либерална партия Сиудаданос.
И двете политически сили, които ще имат общо 109 места в парламента, със сигурност ще са фактор в следващия испански парламент.
Перспективата от политическа несигурност, на фона на тежките икономически проблеми на Испания, все пак могат да принудят консерваторите на Рахой и Социалистите да сформират широка коалиция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани