Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Space X на крачка от ракета за многократна употреба

[post-views]
Space X на крачка от ракета за многократна употреба

falkon9-raketaКомпанията Space X обяви, че успешно е успяла да приземи своята ракета Falcon 9 по време на тестов полет над космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Това е първият успешен тест на Falcon 9, която се разработва с целта да бъде ракета за многократна употреба.
По време на теста, Falcon 9 излезе в орбита, за да изведе 11 сателита. След това основното тяло се върна обратно на полигона и кацна без проблеми. Цялата мисия отне едва 10 минути. Falcon 9 е висока приблизително колкото 15-етажна сграда, може да достига до почти 200 км. височина.
Това беше шестото изстрелване на такава ракета за тази година и третият опит за успешно приземяване. През януари и април тази година Space X направи два други опита, които обаче завършиха с падането на ракетата на земята въпреки успешното докосване на повърхността.
Само преди няколко месеца другата частна компания и Blue Origin на Джеф Безос, която също се опитва да пробие на пазара на космическите технологии също успя да приземи своята ракета New Shepard. Двете разработи обаче имат доста разлики, като основните са, че Falcon 9 е разработена да стига до по-високо в космоса и много по-бързо.
Основната цел и на двете компании е в близко бъдеще да могат да изпращат туристи в космоса, но за разлика от конвенционалните ракети на двойно по ниска цена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани