Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Аксиния Михайлова с наградата за поезия „Иван Николов 2015“

[post-views]

Aksiniq MihailovaОт 7-те номинациите за поетичната награда „Иван Николов“, отличените бяха 4. Поетесата Аксиния Михайлова, която миналата година спечели престижното френско отличие „Аполинер“, е носител на поетичната награда „Иван Николов“ за 2015 г. (6000 лв.). Журито Недялко Славов, Митко Новков и Андрей Захариев присъди приза за стихосбирката й „Смяна на огледалата“ („Жанет 45“). За пръв път беше формулирана публично мотивацията за наградите. Първото място: за аристократичността на поетическото звучене, превръщащо думите в дълбочинно откровение.
Второ място (по 2000 лв.) бе поделено между Кирил Василев за „Провинции“ ИК Small Station Press (за разголващата и безпощадна неподправеност на поетическото, което не се спира пред нищо, за да изкаже всичкото) и Владимир Попов „Отсъствие“ – ИК „Светулка 44 Атеней“ (За откровеното и покъртващо поетическо описание на загубата, преобразяващо скръбта от смъртта в ек de profundis), а третото бе присъдено на „Град без море“ на Людмила Балабанова „Жанет 45“ – 1000 лв. (за елегантното поетическо описание на живота в културна самота и духовно-естетическа доброволна изолация). Церемонията по награждаването се състоя в литературен клуб „Перото“ в НДК.
Останалите номинирани бяха дебютиращи автори – Валери Валериев с „Факти“, издаден от „Литературен вестник“ и Рене Карабаш с „Хълбоци и пеперуди“ („Жанет 45“). Последната номинация беше малко комична – Илиян Любомиров за „Нощта е действие“ – не че авторът не владее поетическия език и хватки, но е далеч от сериозната проблематика на останалите книги. Ако отличието беше за най-продаван автор, неминуемо е фаворит, но както каза при наградата за роман поетът Калин Донков – разликата между качествената литература и бестселъра е жанрова (бестселър е американско понятие, но и в самата Америка книгите на нейните класици не са били бестселъри. Най-продаваните книги по тяхно време са други и техните автори в повечето случаи са вече забравени).
Наградата е учредена от „Жанет 45“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани