Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вие сте пазителите на националните интереси

[post-views]
Вие сте пазителите на националните интереси

president pred voinici s paradni uniformiУважаеми генерали, офицери, сержанти, войници, служители в Министерството на отбраната,

Поздравявам ви по случай Коледните и Новогодишните празници!

В края на още една трудна за Българската армия и за България година имате всички основания да се чувствате горди наследници на националните традиции в развитието на Българската армия. През годините тя се е сблъсквала със сериозни трудности и проблеми, но въпреки превратностите на времето винаги е успявала да се справи с предизвикателствата на деня и е продължавала достойно да защитава интересите, независимостта, териториалната цялост и суверенитета на родината. Твърдата вяра и непоклатимият дух, силната воля и осъзнатият дълг, воинската чест и достойнство, любовта към отечеството – това е заветът на сънародниците ни, воювали и загинали, за да имаме ние сега своето настояще и бъдеще. Този завет сме длъжни да помним, да отстояваме и да съхраняваме за следващите поколения.    

Българските военнослужещи продължават да показват висок професионализъм и чувство за дълг, като активно участват в мисии зад граница съвместно с партньорите ни в европейските и евроатлантическите структури за сигурност. Резултатите от съвместните операции на НАТО и ЕС, както и от мисии на ООН, потвърждават капацитета на Въоръжените ни сили да изпълняват адекватно своите задачи. Вярвам, че вие, българските военнослужещи, достойно продължавате делото на нашите предци, водили успешно българската войска в битките за национално освобождение и обединение на родината.

Днес за нашата армия е налице критична необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация. Оперативната съвместимост със съюзниците е главен приоритет. Изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано напълно и навсякъде. Изграждането на една съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълнява поставените задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край.

От изключително значение е Въоръжените сили на България да имат ясна визия и стратегия как следва да се развиват и да изграждат адекватни оперативни способности. По моя инициатива Консултативният съвет за национална сигурност по въпросите на отбраната от април т.г. взе решение за обсъждане и приемане на „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“.

Удовлетворен съм, че народните представители проявиха национално отговорно поведение, като приеха с широко мнозинство този стратегически документ. 

Категоричен съм, че реализацията на Програмата изисква осигуряването на стабилни ресурси. Нарастването на инвестициите в отбраната е задължително условие за всяка страна членка на НАТО. България трябва да направи всичко, което зависи от нея, да увеличава плавно разходите за отбрана и да изпълни солидарно поетия ангажимент от Срещата на върха в Уелс. Изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят плавното увеличение на средствата за отбрана до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие. Нарастването на разходите за отбрана за следващата година до 1,35% от БВП е важна стъпка в това отношение.

Уважаеми генерали, офицери, сержанти, войници, служители в Министерството на отбраната,

Благодарение на своя висок професионализъм, личностни качества и всеотдайност вие продължавате да бъдете стожер на патриотичния дух и възпитание, на националните ценности и интереси. Дълбоко уважавам усилията, които полагате за издигане на авторитета на Българските въоръжени сили. 

Още веднъж поздравявам вас и вашите семейства с предстоящите празници и ви пожелавам здраве и успехи в начинанията, воля и решимост за изпълнение на отговорните задачи по гарантирането на националната сигурност и суверенитет на Република България.


Росен ПЛЕВНЕЛИЕВ
Президент на Република България
и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани