Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В бойно дежурство – 5-и наш контингент

[post-views]
В бойно дежурство –  5-и наш контингент

В Многонационалната бойна група ХЕЛБРОК участват Гърция (водеща страна), България, Румъния, Кипър и Украйна. Целта е групата да допринася за укрепването и бъдещото развитие на европейската политика за сигурност и отбрана. Тя може да участва в операции за управление на кризи под ръководството на Европейския съюз по четирите основни сценария от Концепцията на Европейския съюз за бойните групи – разделяне на враждуващи страни със сила, предотвратяване на конфликт, провеждане на евакуационни операции и оказване на съдействие при хуманитарни операции. 
Техническото споразумение за създаване на ХЕЛБРОК е подписано в Брюксел на 13 ноември 2006 г. Групата е създадена от четири държави – Гърция, България, Румъния и Кипър. Името HELBROC се образува от първите букви на страните – HELlas, Bulgaria, ROmania, Cyprus. През 2011 г. към ХЕЛБРОК се включва и Украйна.
По всяко време групите, които поддържат бойно дежурство, могат да бъдат изпратени там, където е необходимо да отстояват интересите на Европейския съюз. Границата на действие от 6000 километра е определена в концепцията за бойните групи на Европейския съюз. По тази концепция  е поставена рамка за поддържане на готовност и за планиране на бъдещи действия на това разстояние,  Първото дежурство на контингент от Българската армия е от 1 юли 2007 г. до 31 декември 2007 г., второто – от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2009 г. , третото – от 1 юли 2011 г. до 31 декември 2011 г., четвъртото  – от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2014 г., и петото е от 1 януари 2016 г. Досега всички роти са от 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. 
От 1 януари 2016 г. започва шестмесечното дежурство на поредния, 5-и  наш контингент в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК. Тя се състои от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, с включени в него въздушнопреносими и механизирана роти, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и формирования за бойна и логистична поддръжка. Нашият контингент е съставен от механизирана рота в сухопътния компонент и военнослужещи на щабни длъжности.

5-ta rota HELBROK Командир на Бойната група ХЕЛБРОК за дежурството от 1 януари е гръцкият бригаден генерал Петрос Деместихас – командир на 71-ва въздушнопреносима бригада. Заместник-командир на групата е полковник Тони Трифонов от Командването на Сухопътните ни войски. Той е и национален командир на българския контингент. Негов заместник и офицер за свръзка към щаба на операцията е подполковник Николай Александров – командир на 31-ви механизиран батальон в Хасково. Офицер по планиране на операциите в щаба на Многонационалната бойна група е майор Стоян Даракчиев от щаба на 2-ра Тунджанска бригада. 

Петата рота от нашия контингент е от 31-ви батальон на 2-ра Тунджанска бригада. Неин командир е капитан Лидиян Николовk-n Lidian Nikolov, а заместник му е капитан Слави Красев. Взводни командири са капитан Данаил Цонев, старши лейтенант Иван Милушев и лейтенантите Иван Марков и Георги Величков. В края на май т.г. 5-а рота беше сертифицирана след двудневно учение на ГУЦ „Добрич“. Военнослужещите бяха оценявани от комисия от  Съвместното командване на силите с председател полковник Любомир Пеев и наблюдатели под ръководството на полковник Цветан Каменов от Щаба на отбраната. На полигона край Хасково бяха също командирът на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК бригаден генерал Петрос Деместихас и командирът на батальона, към който е българската рота, подполковник Калес Елефтерос. 
В края на ноември бе сертифициран и щабът на Многонационалнта бойна група ХЕЛБРОК. Това се случи по време на учението „Талос-15“ на полигон „Неа Санта“ в Гърция.

Как започнаха дежурствата на българските роти

Първата от тях с командир капитан Христо Христов е  сформирана в края на февруари 2007 г. В нейния състав са 120 военнослужещи от 31-ви батальон на 2-ра бригада. За старши национален командир и заместник-командир на бойната група е назначен полковник Гено Чипилски. Ротата преминава своята подготовка в периода февруари – юни 2007 г., част от която е проведена в Гърция в учението Evropi-II-07. Военнослужещи от Националния елемент и ротата участват в занятия на полигон „Аскос-Профитис“, заедно с представителите на другите три нации от бойната група – Гърция, Кипър и Румъния. Българската рота се представя отлично на учението в Гърция. Висока е оценката за нейните действия от тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков. На 29 юни 2007 г. е връчен сертификат на ротата. 

gen Petros DemestihasКомандирът на бойната група ХЕЛБРОК бригаден генерал Петрос Деместихас за 5-а рота:
 „Видях, че са положени големи усилия в обучението на ротата, която ще участва във формированието. Като цяло аз се уверих, че военнослужещите са професионалисти и мога да разчитам на тях. И ще бъда щастлив да работим заедно.” 
 
p-k Toni TrifonovЗаместник-командирът на бойната група ХЕЛБРОК полковник Тони Трифонов:
 „Българската механизирана рота се подготви за изпълнение на традиционните задачи като контролен пост, патрулиране, ескортиране… А  в допълнение – подпомагане на хуманитарни операции и евакуационни операции. Ние разширяваме спектъра от тактически задачи, но същината им остава непроменена. Разликата е, че изискванията пред нас, предвид на крайно съкратените срокове за готовност за развръщане, поставят предизвикателството да бъдем по-добре и по-своевременно обучени.” 

 

 

Втората рота от състава на Българската армия за участие в ХЕЛБРОК отново е сформирана от военнослужещи от 31-ви батальон. Командир на ротата е капитан Георги Томов. Старши национален командир е полковник Димитър Шивиков. Подготовката се провежда в периода април – ноември 2008 г. През май са проведени  съвместни мероприятия на българската рота и подразделения от Въоръжените сили на Турция. Първо, български взвод е на посещение в Одрин, след което в батальона в Хасково пристига турски пехотен взвод. По време на посещението са проведени 

занятия по мироопазващи операции

на учебен полигон „Корен“ с двата взвода, а също така спортни игри и културни мероприятия.kartechnica

През септември 2008 г. 2-ра рота ХЕЛБРОК участва в двуседмично учение с войски Evropi-II-08. В пълен състав и със своето пълно оборудване и техника – лекотоварни и товарни автомобили, тя поема към Гърция на собствен ход. Там на полигона „Аскос-Профитис“ българските военнослужещи изпълняват отлично различни видове занятия за поддържане на международния мир и получават международен сертификат. Действията на бойната група са наблюдавани от генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, който по това време е командващ на Съвместното оперативно командване.
Ротата носи бойно дежурство в периода 1 януари –  30 юни 2009 г. Наред с планираната всекиoневна дейност по време на подготовката и по време на дежурството ротата многократно участва и в операции за потушаване на пожари в област Хасково. 

Третата рота ХЕЛБРОКq преди да застъпи в бойно дежурство през втората половина на 2011 г., преминава задълбочено теоретично обучение, а практическите занятия са на Гарнизонния учебен център „Добрич“ край Хасково, където се разиграват 

разнообразни обстановки

Да си припомним една от тях. На главния контролно-пропускателен пост е намерена бомба в един от автомобилите, с които непознати лица се опитват да нахлуят в базата. Всички входове и изходи са затворени, а личният състав бързо се премества в бомбоукритията. Бойна машина блокира контролно-пропускателния пост.  Задействана е групата за бързо реагиране, която отцепва района, за да не влизат външни лица. Воините от наблюдателните кули повишават вниманието си, за да не допуснат нападение на базата. В действие е и инженерен тим за отстраняване на бомбата. След минути пък е инсцениран обстрел на базата с минохвъргачен огън.

Командир на третата рота ХЕЛБРОК е капитан Христо Василев, а национален командир на контингента е полковник Божидар Борисов. На самата  сертификация присъства лично командирът на бойната група ХЕЛБРОК гръцкият бригаден генерал Кристос Кавадиас – командир на  71-ва Въздушна преносима бригада от Гръцките сухопътни войски. Националният елемент от щаба на бойната група, ръководен от полковник Борисов, е сертифициран на командно-щабното учение Evropi-II -2011 от 12 до 20 май 2011 г. на полигон „Неа Санта“ в Гърция.
По време на дежурството си от 1 юли до 31 декември 2011 г. ротата води  обучение по отделна програма за 

поддържане на подготовката

uchenie_dimkaси и за усъвършенстване на обучението си по задачите, които евентуално ще изпълнява, ако бъде активирана след политическо решение от страна на Съвета на Европейския съюз за конкретна операция. По време на дежурството е получена телеграма за предварително планиране.  Проведен е семинар на Военния съвет на Европейския съюз с участието на офицери от щаба, който преминава под формата на командно-щабно учение. На тържеството при завършването на дежурството тогавашният командир на Сухопътни войски  генерал-майор Стефан Василев заявява: „Всичко това, което 3-а рота ХЕЛБРОК трябваше да  отработи –  и по време на подготовката, и на сертифицирането, и по време на дежурството беше изпълнено 

с чест и достойнствона 100 процента“. 

Четвъртата наша рота ХЕЛБРОК е с командир капитан Румен Везев. Обучението й започва в началото на май 2013 г. След това е проведена предварителната   и специалната подготовка. Непосредствената подготовка продължава до 23 август и завършва с контролни занятия. 

5 rota uchenieОсвен с рота, съгласно техническото споразумение за основаването на бойната група, България участва и в щаба на Силите на бойната група с 8 международни длъжности. В допълнение гръцката страна е предложила България да заеме още една длъжност  и те да станат 9. Всички тези военнослужещи преминават съвместна подготовка с 4-а рота ХЕЛБРОК. Нейната национална сертификация е от 10 до 12 септември 2013 г. На Гарнизонния учебен център „Добрич“ са създадени обстановки като нападения над базата и над патрули със стрелково оръжие и с минохвъргачки, откриване и обезвреждане на импровизирани взривни устройства. Всички те са съобразени със задачите, които евентуално ще изпълнява ротата. Задачата по патрулиране се извършват по определен маршрут на военнослужещите. И в това време те трябва да ескортират хуманитарна помощ, част от задачата за хуманитарни операции. Друг инцидент е при охраняването на база. Воини я напускат, организират временен контролен пост и изграждат наблюдателен пост.

Извършено е и конвоиране на ВИП-персони и на цивилно население, и евакуиране на цивилни и военнослужещи. На част от действията на военнослужещите по време на сертификацията присъства гръцка делегация, водена от командира на ХЕЛБРОК бригаден генерал Димитриос Бикос –  командир на 71-ва въздушна десантна бригада. 

От 7 до 18 октомври 2013 г. в Гърция е сертификацията на щаба на Силите, която премина под формата на командно-щабно компютърно подпомагано учение „Талос-13“. Освен офицерите, определени на международни длъжности, в него участват командирът и заместник-командирът на 4-а рота ХЕЛБРОК, които симулират действията на българското формирование.
Още веднъж да припомним, че и петте български роти, определени да носят дежурство в бойната група ХЕЛБРОК, са от 31-ви батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Затова трябва да споменем и предишния командир на батальона подполковник Данчо Николов, и  сегашния командир подполковник Николай Александров. Защото носенето на бойно дежурство от ротите в ХЕЛБРОК е високоотговорна дейност, с която се защитава името на Българската армия и на нашата страна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани