Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Заслужена почит към МиГ-21

Последните три изправни МиГ-21 завършиха прощалния си полет.
С него са преплетени съдбите на стотици наши военни летци и авиационни специалисти. В продължение на 52 години той е гарант за въздушния суверенитет на Република България. Притежава възможности за бойно използване по въздушни и земни цели, денем и нощем, във всякакви метеорологични условия. Наричан е самолет с характер, учител и  воин, който изисква истински мъже с воля, устрем и желание. И който не търпи слабите. За него се говори с любов като към човек. 

Това е МиГ-21 – фронтовият свръхзвуков изтребител. Експлоатиран е на летищата „Граф Игнатиево“, „Добрич“, „Балчик“, „Равнец“, „Узунджово“, „Доброславци“, „Габровница“ и „Каменец“.

През годините във Военновъздушните ни сили са постъпили на въоръжение 226 броя МиГ-21 в модификациите: МиГ-21Ф13, МиГ-21Р, МиГ-21ПФ, МиГ-21ПФМ, МиГ-21М, МиГ-21МФ, МиГ-21УМ и МиГ-21бис. Последните 3 от тях с бордни номера 114, 28 и 243 направиха прощалните си полети над небето на авиобаза „Граф Игнатиево“ и размахаха криле за сбогом пред погледите на военнослужещи и ветерани. В единия  екипаж бяха генерал-майор Румен Радев и капитан Петър Димитров. На другите два летяха майор Павел Джуров и капитан Александър  Стайков.
И колкото и трудно да се намират думи в една такава 

величава и тъжна церемония 

тези, които говориха, бяха пределно точни. Защото са свързани дълбоко и завинаги със самолета.

Говоря като пилот на изключителния, страхотния, легендарния МиГ-21. Благодарение на широкия спектър от бойни възможности, неговата евтина и лесна поддръжка, неговата надеждност и непретенциозност, той се превръща в най-произвеждания и най-продавания свръхзвуков изтребител в световната авиационна история. За нас той е прехващач, фронтови изтребител, разузнавач, дори и учебен самолет. Думите са на заместник-командира на 3-а авиационна база „Граф Игнатиево“ полковник Димитър Петров.

Слова при сбогуването с изтребителя МиГ-21 произнесоха командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев и заместник-командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ полковник Димитър Петров (вляво). Фото автора

24 години летя на МиГ-29, сърцето и душата ми са в този самолет. Но МиГ-21 има много специално място за мен, мястото на добрия стар учител, чиито наставления, съвети и уроци никога не забравям. Мястото на строгия родител, към който изпитвам огромна почит и преклонение, и заради неговите качества, и заради неговата строгост и взискателност, защото знам, че единственото, което иска от нас, е да бъдем най-добрите.

За мен той е 

добрият стар приятел

който никога няма да пропусне да ми напомни за моите грешки и в същото време винаги, когато имам нужда от него, да ми подаде ръка. Говоря за МиГ-21 като за жив човек, защото той наистина е жив. Хиляди хора са отдали живота си в службата към този самолет. Толкова много съдби са преплетени с тази машина, че той наистина е оживял, каза още полковник Петров.

И завърши: „Това не е последният полет на МиГ-21. Защото самолетът ще продължава да лети в нашите сънища и спомени. Той ще продължава да лети с отпечатъка, който е останал върху летците с характерните особености и техниката на пилотиране, в уменията, в навиците. И ние ще го носим в другите машини“. 

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев нарече МиГ-21 велик самолет, защото е удържал изпитанията на битките и най-вече на времето. Когато е излетял за първи път преди 52 години от това летище в небето на България, той е поставил нова ера – ерата на свръхзвуковата авиация, на управляемото ракетно въоръжение. на неудържимия щурм към небесата на България. Едва ли хората от далечната 1963 г. са очаквали, че този самолет ще лети в новото хилядолетие. Но той с лекота прелетя времето, за да носи и дежурство в интегрираната система за ПВО на НАТО. 

Няма нищо случайно, защото това е

самолет с невероятни качества 

Той винаги е бил готов да излети, да участва във всякакви учения, да дежури, да подготви млади летци. Един самолет готов да изпълнява задача след задача. И това беше МиГ-21, обобщи генерал-майор Радев.

Командирът на ВВС благодари на присъстващите ветерани, че са изградили сегашните летци, за да бъдат те невероятни професионалисти. Той не пропусна да спомене хората от инженерно-техническия състав, които до последно, с безкрайно удължаване, без наличието на резервни части са ремонтирали самолета, за да изпълнява своите задачи. И най-важното – да пазят живота и здравето на летците. Генерал-майор Радев  благодари и на тези, които до последно летяха на този самолет с напълно осъзнат риск в името на една осъзната кауза. Младите момчета, които днес кацнаха с МиГ-21, от догодина ще продължат на МиГ-29. 

Аз съм сигурен, подчерта генерал-майор Радев, че той няма да бъде техният последен самолет. Чакат ги нови, много по-интересни неща. Така че 

гледаме напред

Самолетите преминаха през своеобразна арка в знак на почит и уважение.
Чака ни борба, за да имаме правото да продължим да носим бойното дежурство с български летци и с български самолети. Защото, който и да дойде отвън, той ще пази територия, а българският летец е доказал, че защитава отечеството. Това са две несравними неща. Ние ще продължим да се борим всички доставки и ремонти на МиГ-29 да стават възможно най-бързо, надеждно и по най-изгодния за ВВС начин, лишен от всякаква идеология и политизиране. И ние ще продължим да се борим час по-скоро готовият проект за нов изтребител да влезе там, където му е мястото, за да се стартира процесът. Имаме уверението   на правителството да вървим смело в това направление. Нашата идеология е простичка – това е сигурността на небето на България, завърши словото си командирът на ВВС.

Последните изправни самолети МиГ-21 ще бъдат в оперативен резерв.  И на тях ще продължат да се изпълняват всички необходими мероприятия, защото, ако се наложи, те отново да излетят. Ако се перифразира един исторически надпис на хан Омуртаг, може да се каже – един самолет и добре да служи, напуска строя, и нов идва на неговото място. Дано! 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани