Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Златен лъв“ на АБК за превод

[post-views]

Zlaten luv copyНепревеждани досега книги на нобеловия лауреат Ромен Ролан и руския писател Дмитрий Мережковски ще се появят на български през януари в поредицата „Световна класика“ на изд. „Персей“. Те получиха наградата „Златен лъв“ 2015-а за издателски проект с най-голяма обществена значимост. Отличието е на Асоциация „Българска книга“ и се дава за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. Наградата бе определена от журналистите, наблюдаващи българското книгоиздаване. 
„Наградата е особено ценна за нас – заяви Пламен Тотев, управител на издателството. – В лицето на журналистите винаги сме имали подкрепа и истински я оценяваме. Важно е, че наградата е за поредицата „Световна класика“, в която излязоха най-вече непревеждани досега произведения. Те ми липсваха като читател още по онова време, когато в гимназията под чина скришом в часовете, изчетох всичко преведено дотогава.“
Само през миналата година в „Световна класика“ на „Персей“ се появиха значими шедьоври като „Мелницата“ на нобелиста Карл Гелеруп, „Джон Шърман“ на Йейтс, „Госпожа Мари Грубе“ на Якобсен, „Мияу“ и „Марианела“ на Перес Галдос, „Бари Линдън“ на Текери, „Север и Юг“ на Гаскел, „Наопаки“ на Юисманс и др.
През януари в авторитетната поредица ще излезе за пръв път в превод на български романът „Пиер и Люс“ на Нобеловия лауреат Ромен Ролан, автор, неиздаван у нас близо три десетилетия. С изданието ще бъде отбелязана 150-годишнината от рождението на писателя. Големият руски модернист Дмитрий Мережковски пък ще бъде представен с „Любовта е по-силна от смъртта“, неговите т. нар. „италиански новели“, които са в стилистиката на най-доброто от Бокачо и Чосър.
Освен тези издания, експертно жури от специалисти в книжния сектор даде награда „Златен лъв“ на „Българският буквар“ за изд. „Просвета“. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани