Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракската армия на път да си върне контрола над град Рамади

[post-views]
Иракската армия на път да си върне контрола над град Рамади

vlcsnap-2015-12-23-16h52m04s000Въпрос на дни е иракските сили за сигурност да си върнат контрола над град Рамади, твърдят военните. Столицата на централната провинция Анбар беше превзета от бойците на ИДИЛ по-рано тази година. При успех на иракската армия, това ще е най-голямата победа срещу джихадистите от месеци.
Според иракското разузнаване около 300 бойци на ИДИЛ са се барикадирали в центъра на град Рамади, който се намира на около 100 км от столицата Багдад.
Операцията протича бавно, защото джихадистите са минирали целия град и използват снайперисти и атентатори самоубийци.
Отделно операцията се провеждат изцяло от иракските сили за сигурност, без участието на шиитски милиции, за да се избегне разпалването на етническо напрежение в населената с мюсюлманите суните провинция Анбар.
Това допълнително забавя военни действия.
При успех на операцията по освобождаването на град Рамади, иракската армия ще отбележи първата си голяма победа от месеци срещу джихадистите. Последния голям успех на иракските сили за сигурност беше в края на лятото след като си върнаха град Тикрит. Освен това освобождаването на Рамади ще отвори пътя на местните сили за град Мосул – смятан за най-голямата база на джихадистите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани