Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Караджата“ – новият хит от Георги Божинов

[post-views]

IMG_1872Творческата вечер на Георги Божинов в клуб „Перото“ се превърна в съкровено преживяване за почитателите на писателя, които  отбелязаха година от преиздаването на „Калуня-каля“ и излизането на преоткрития му роман „Караджата“. Според управителя на ИК „Хермес“ Стойо Вартоломеев, „Калуня-каля“ е книга, достойна за европейска литературна награда: тя е послание за мир и разбирателство. Романът е изпреварил времето си, едва сега читателят има сетива да го оцени като послание на хуманизъм и устояване на човешките закони. Издателят не скри радостта си – разпродаден е уникален 20 000-ден тираж от „Калуня-каля“. Откривателят на книгата Деян Енев заяви, че това е българска книга с качества за Нобелова награда, ако авторът й бе още жив. Добротата се връща – каза писателят – жестът му към Божинов го е направил по-разпознаваем за читателите, отколкото собствените му книги. 
Karadjata knigaВалентин Караманчев и Георги Мишев разказаха спомени за Георги Божинов. Според Мишев само авторът на „Калуня каля“ и „Караджата“ съперничи на Вазов по богатство на езика, той изпълва повествованието си с елементи от съкровищницата на българина, от неговия изконен бит. Дъщерята на писателя Милка Рускова изрази вълнението си от уникалния жест на актьора Руси Чанев, преотстъпил своята награда „Златно перо“ за изключителен принос към българската култура и изкуство на баща й. Тя разказа най-съкровените моменти от живота на писателя – отпреди изпадането му в немилост, след това – през бохемския му характер до вкуса му към хубавото. Личността му е била ярка по онова време с  жаждата си за пътувания, за усвояване на книги и езици (владеел е 5), страстта му да постигне истината и свободата. „Част от неговия духовен портрет сте всички вие, неговите читатели. Днешният живот на неговото творчество. Онази невидима реалност, към която е строил мост, за да издигне „бели сарае с кула“!, заключи тя.
Стойо Вартоломеев подари уникат – 20 000-ден екземпляр от „Калуня-каля“ на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и още 100 книги на своето издателство, предназначени за международен книгообмен. Деспина Попова, ръководител на направление „Комплектуване на фондовете“, заяви, че дарението ще заеме място сред редките и ценни книги на библиотеката. Копия от книгата, маркирани с номера от 19 990, бяха подарени на личности със заслуги за издаването на романа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани