Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредна Коледа заменя снега със светлина

[post-views]
Глобяват за пиратки по Нова година, санкцията е до 10 000 лeва

nova godina 1Мостът на влюбените до НДК отново се къпе в романтични светлини, празнично блестят и по-оживените места в столицата – Орлов мост, Лъвов мост, жълтите павета и площадът около храма „Александър Невски“… Време е за Новата 2016, въпреки че предшестващата я Коледа явно за пореден път ще посрещнем без най-необходимата и естествена за този празник украса – белия сняг.
Над 3000 камбанки, елхички, панделки и снежинки грейнаха празнично по бул. „Витоша” и пешеходните зони в столицата, опитвайки се да превърнат пространствата за минувачи в Коледна приказка.
Заслужено потупване по рамото заслужава и украсата пред Народния театър „Иван Вазов”, където „препускат” стада грейнали еленчета във вихъра на водопади от празнични светлинки, имитиращи водните струи на най-емблематичния за столицата фонтан. Адмирации заслуж
nova godina 2ават почти всички частни обекти – хотели, банки и заведения по „Цар Освободител”, които подобно на моловете спазват традицията да декорират екстериора си в новогодишно настроение, за разлика от с нищо неподсказваната предколедна атмосфера от сградите на посолствата по жълтите павета и фасадата на Военния клуб. От общината поставиха нови изкуствени елхи в Градската градина срещу Националната художествена галерия и в градината „Кристал” срещу ЦВК. 


И въпреки че знаковият за столицата бул. „Витоша” е украсен със старата си украса, която предизвика миналогодишния възторг на медиите, тази година сред тях се намериха и критици, които не пощадиха неукрасеното пространство между ул. „Солунска” и Съдебната палата. Недоволните посочват, че украсата се повтаря вече трета година. От общината оправдават пропуска с това, че миналата година този участък от пешеходната зона на „Витошка” е бил в ремонт, а за нова украса средства ще бъдат заделени едва догодина.

nova godina 3
Справедливостта изисква да отбележим, че след като стигнем до Съдебната палата и завием по ул. „Алабин”, ще открием в градинката пред хотел „Рила” кулминацията на софийската новогодишна украса – традиционната празнична елха, чиито празнични аксесоари възлизат на над 50 хил. лв. С иглолистната царица на столицата обаче тази година достойно може да се конкурира и елхата пред НДК, която е издържана в цялата палитра нюанси на синьото.


Тазгодишната коледна украса на София струва 500 000 лева. От тях 50 000, именно за елхата пред хотел „Рила”) дава Столична община, останалите са осигурени от частни партньори. Може би именно поради тази причина, за разлика от „Витошка”, бул. „Васил Левски” е първенецът по празнична украса в столицата, тъй като е озарен от коледни светлини, но не благодарение на общината, а на щедри дарители. 


Хилядите светещи лампички са поставени заедно с рекламното лого на банки, мобилни оператори, пенсионни компании и голям тютюнев холдинг. Така спонсорите са спестили на общината повече от 400 хиляди лева. За четвърта поредна година мобилен оператор украси с ефектно светещи пирамиди, сфери и еленчета ларгото между президентството и Министерския съвет.nova godina 4
Празнично украсеният ретро-трамвай отново се движи по маршрут от пл. „Възраждане” до площад ”Журналист”, но за първи път в него формация „Дикси бойс бенд” забавлява пътниците с весели музикални изпълнения.


Столична община обяви и празничната надпревара „Да украсим София за Коледа”. Всеки, който иска, може да изпращат свои снимки с коледна украса на сграда, прозорец, балкон, дворно или междублоково пространство на имейл адрес: ukrasi_sofia@mail.bg.


Така на критиците се предоставя прекрасната възможност да покажат самите те на каква декоративна изобретателност са способни, без да щадят сили и средства, нито пък фантазия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани