Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почит към загиналите в Кербала

[post-views]
Почит към загиналите в Кербала

България сведе чело пред жертвите от нападението срещу база „Индия“FANDUKOVA


Ритуал в памет на загиналите в Кербала български военнослужещи се състоя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово. Преди 12 години, на 27 декември 2003 г., след нападение срещу българската военна база „Индия“ в иракския град загинаха майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. 
Да почетат паметта на воините, присъстваха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Груди Ангелов, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, представители на военнопатриотични организации, граждани, близки, приятели и колеги на загиналите военнослужещи, съобщиха от СВ.
В словото си заместник-министър Йосифова каза: „Днес, когато светът се бори срещу противник без лице и униформа, срещу враг, който не може да бъде идентифициран, трябва да бъдем силни и единни. Всички ние трябва да се обединим в общата борба срещу тероризма“.
Бригаден генерал Груди Ангелов се обърна към близките и роднините на загиналите с думите: „Нашите момчета паднаха в истинска война. Загинаха, за да спасят другарите си. Нека сведем чела пред геройската смърт на бойците ни!“. 
Бе отслужена заупокойна молитва. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя.
По традиция военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ посетиха родните места и се поклониха на гробовете на старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград и на офицерски кандидат Антон Петров в гробищен парк „Чародейка“ в Русе. С венци и цветя беше почетена паметта на загиналите.
Пред КПП на в. ф. 22160 – Плевен се състоя ритуал по отдаване на почит с венци и цветя пред паметната плоча на загиналите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада –  офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров. В ритуала участваха военнослужещи от военните формирования 22160, 38220 и 42800 – Плевен, и общинският духов оркестър при общината.
Началникът на щаба на в. ф. 22160 – Плевен подполковник Красимир Кръстев прие строя на почетния караул и произнесе слово по повод 12 години от кървавия атентат, в което каза, че датата 27 декември никога няма да бъде забравена, защото е белязана с много скръб и тъга.

VLUU L210  / Samsung L210Коледно шествие в Сливен


Военният духов оркестър на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) огласи празнично главната пешеходна улица на Сливен. Под диригентството на капитан Калин Гемеджиев, заедно с детски хор „Дружна песен” и детските хорове на две основни училища, танцьори от Детския танцов ансамбъл „Тракийче”, коледно-новогодишните изпълнения на открито създадоха добро настроение, извикаха усмивки и аплодисменти. 
В синхрон с грейналата улична украса премина коледното шествие, при което изпълнителите направиха три отделни кратки концерта – от мястото на тръгване на площад „Добри Желязков”, на следващото кръстовище и до Общината край блестящата голяма елха.
Основни организатори на изявата са Детският комплекс – Сливен и Военният духов оркестър. Командването на ЦПС, с командир полковник Любомир Вачев, подкрепя изявите на своите талантливи музиканти и продължава да е част от атмосферата на града под Сините камъни.

Валерия Тодорова

Дядо Коледа пристигна с хеликоптерHELIKOPTER-Dedo-VMS1

Поради необичайно високите температури и липсата на сняг Дядо Коледа и неговите помощници пристигнаха с полет на военен хеликоптер в Пункт за базиране Варна, съобщиха от ВМС. Въпреки многобройните си ангажименти белобрадият старец намери време да зарадва малчуганите, а и техните родители, които служат и работят във военните формирования от гарнизона.
Освен подаръци, неуморните джуджета и организаторите на празника бяха подготвили за малчуганите и среща с любимите им приказни герои. Децата и родителите им получиха едно незабравимо преживяване, с много емоции и веселие. 

MORIACI
От ляво на дясно – подполковник Спас Спасов“ командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев“ Антония Стефанова офицерски кандидат Сотир Иванов, командирът на "Дръзки““капитан втори ранг Георги Савов старши матрос първи клас Валентин Синигеров
Отличия за военни моряци

В Щаба на Военноморските сили бяха връчени за 14-и път традиционните годишни награди на редакцията на списание „Клуб Океан“ за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС. След обсъждане на номинациите от комисия на командването на Военноморските сили, носители на престижните награди тази година в различните категории станаха:
Най-добър корабен екипаж за 2015 година – екипажът на фрегата „Дръзки“ във в. ф. 22480 – Бургас. Офицер на годината – подполковник Спас Спасов, командир на морска вертолетна авиобаза „Чайка“.
Старшина на годината – офицерски кандидат Сотир Иванов, командир на хидрографен катер „Капитан първи ранг Борис Рогев“ във в. ф. 26870 – Варна. Матрос на годината – старши матрос първи клас Валентин Синигеров, старши разузнавач във в. ф. 22580 – Варна. Цивилен служител на годината – Антония Стефанова, главен юрисконсулт във в. ф. 54950 – Бургас.
Наградите бяха връчени от отговорният редактор на списанието за град Варна капитан първи ранг о. з. Валентин Димитров, в присъствието на Командването на ВМС, военнослужещи, цивилни служители и представители на медиите.
След връчването на  годишните награди със заповеди за награждаване от министъра на отбраната и началника на отбраната бяха наградени петима военнослужещи. Със заповед на началника на отбраната бяха назначени на нови длъжности и повишени в звание двама морски офицери. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани