Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ликвидираха дузина лидери на джихадистите

[post-views]
САЩ ликвидираха дузина лидери на джихадистите

USA OPERACIA_IDIL_30_12_15САЩ твърдят, че през последния месец са ликвидирали повече от 10 лидери и командири на джихадисткото движение ИДИЛ на територията на Сирия и Ирак. Сред тях е и един от организаторите на атентатите в Париж от 13 ноември, идентифициран като Шарах Ал Моуадан.
Сред убити командири е един от компютърните специалисти на движението-родения в Бангладеш хакер Сифул Хаг Сужан. С успеха на иракската армия, която в началото на седмицата успя да си върне контрола над град Мосусл и продължаващите въздушни удари на водената от САЩ коалиция, изглежда, че макар и бавно международните усилия срещу джихадисткото движение ИДИЛ започват да  дават резултат.
Независимо от последните успехи войната срещу организацията е едва в началото си.
В същото време в социалните медии се появиха снимки от провинциите Алепо, Дамаск и Хомс, от които се вижда, че руски или сирийските самолети бомбардират цивилни райони с забранените касетъчни бомби.Редица неправителствените организации посочват, че с включването на Русия във войната в Сирия се отчита ръст сред цивилните жертви. Някои дори посочват, че при руските бомбардировки загиват повече невинни хора на седмица отколкото от действията на ИДИЛ.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани