Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Успяваме заедно!

nenchevСоциалните партньори в Министерството на отбраната заедно успяваме да решаваме проблемите. Това беше лайтмотивът в изказванията на участниците в подписването вчера на Колективния трудов договор (КТД) в МО. Подписи под документа положиха министърът на отбраната Николай Ненчев, председателят на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ (ФНСО „БА“) Георги Братованов и председателят на Национален синдикат „Отбрана“ Тодор Воденов. Сред присъстващите на церемонията бяха тримата заместник-министри на отбраната Орхан Исмаилов, Димитър Кюмюрджиев и Десислава Йосифова.


Договорът е 12-и поред и е в сила за следващите две години. Подписано беше и Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите с оглед интересите на цивилните служители по служебно правоотношение, работещи в МО и структурите на пряко подчинение.


Социалният диалог в МО е силно развит в сравнение с други ведомства, ние, социалните партньори, успяваме заедно да решаваме всички проблеми, които имаме и в бюджетния сектор, и в търговските дружества, успяваме заедно да постигнем резултати за повишаване на материалния и социален статут на цивилните служители, каза Воденов след подписването. По думите му КТД е продължение на социалното сътрудничество. Така успяваме да повишим прозрачността, да решаваме проблемите, за да вървим напред, изтъкна Воденов.


Социалният диалог в МО започна още през 1990 г. и се разви така до този етап, че в момента подписахме 12-ия поред КТД със срок на валидност две години напред, заяви Братованов. Благодаря на всички експерти и специалисти в МО, които съумяват да намерят баланса на компромиса, на ефективността на решението, и успяваме в края на краищата да вървим напред, допълни той.


Радвам се, че за 12-и пореден път подписваме това споразумение, което е много ясен знак за едно изключително добро сътрудничество, каза министър Ненчев.  В бъдеще бихте могли изцяло да разчитате на нашето партньорство, на нашата съпричастност, искам да ви уверя, че ще обсъждаме с вас всеки конкретен казус, не защото законът така повелява, а защото съм вътрешно убеден, че така е необходимо, обърна се той към синдикалните лидери. „Вярвам, че нашият диалог ще се задълбочи през следващата година. Ще имаме конкретни резултати. Ще обсъждаме заедно всеки конкретен случай, разбира се – и промените, които готвим в ЗОВС, каза Ненчев и пожела на служителите от МО успешна, изпълнена с благодат нова година.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани