Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пълен напред към бъдещето

[post-views]

VMSС тържествено вдигане на националния флаг, военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване беше открита учебната 2016 година във военните формирования на Военноморските сили. Флотът потегли с „Пълен напред!“ към предизвикателствата на бъдещето.
В Пункт за базиране Варна строят беше приет от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, съобщиха от ВМС. На ритуала присъстваха кметът на град Варна Иван Портних, кметът на район „Одесос“ Георги Недев, бившият министър на отбраната вицеадмирал от запаса Димитър Павлов. В словото си контраадмирал Петев отбеляза, че през 2016 г. усилията ще бъдат насочени към надграждане на постигнатото, а не повторение на наученото. Военните моряци бяха поздравени от вицеадмирал Румен Николов.
Контраадмирал Петев връчи отличителните знаци на флагмански старшини. 
На строевия плац в Пункт за базиране Бургас учебната година беше открита в присъствието на контраадмирал от запаса Георги Мотев – главен директор на главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ и други официални лица. Комодор Мален Чубенков – командир на военноморска база – ВМС поздрави военнослужещите и изрази увереност в успешното изпълнение с поставените задачи през 2016 г. Той подчерта, че учебната година започва изключително динамично: „След няколко дни изпращаме базов миночистач „Шквал“ в 40-дневно задгранично плаване“. Екипажът на кораба ще се включи във втората постоянна група противоминни кораби на НАТО – SNMCMG 2 и ще изпълнява съвместни действия за обследване на морски райони за безопасно корабоплаване в Егейско и Йонийско море, а след това ще участва в учението  „Посейдон 2016“ в Черно море. Комодор Чубенков връчи отличителните знаци на флагмански старшини.
След откриването на учебната годин военните формирования проведоха показни занятия на елементи от бойната подготовка. В Пункт за базиране Бургас от борда на „Шквал“ присъстващите наблюдаваха епизоди по борба с възникнал пожар на борда на моторен катер „Колокита“. Противопожарен кораб „Ахелой“ оказа помощ при гасене на пожар на бедстващ кораб, а моторната лодка на фрегата „Дръзки“ и спасителен катер „Надежда“ от ИА „Морска администрация“– Бургас, спасяваха бедстващи хора във вода. „Ахелой“ извърши буксировка на „Колокита“. Представен беше епизод по борба с нахлуваща вода на „Шквал“. Екипажът на миночистача, съвместно с водолази от водолазен катер „Форос“ от състава на отряд плаващи средства и съоръжения запушиха „пробойната“.
В Пункт за базиране Варна на корвета „Решителни“ с командир капитан трети ранг Трифон Митишев се състоя учение по борба за живучест на кораба. Между фрегата „Смели“ с командир капитан втори ранг Борислав Великов и корвета „Бодри“ с командир капитан трети ранг Иван Йорданов се извърши предаване на леки товари и поща по траверзен способ. Водолазната група от спасителен кораб „Протео“ с  командир капитан трети ранг Николай Данаилов извърши практическо водолазно спускане за обследване на акваторията на пункта за базиране.
На танкера бункеровчик „Балчик“ с командир капитан- лейтенант Станислав Щилионов се състоя учение по гасене на пожар. На минен ловец „Цибър“ беше демонстрирано използването на подводния  управляем апарат „ПAП-104“ за идентифициране и унищожаване на морски мини.
Хеликоптер „Пантер“ от авиобаза „Чайка“ и борден спасител – водолаз от Школата за водолази към дивизиона кораби със спомагателно назначение извършиха спасяване на бедстващи хора във водата. Моторен катер „Хаджи Димитър“ извършва буксировка на аварирал катер по килватерен способ и буксировка на борд.        

Най-ново

Виж още

Избрани