Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

68-а бригада остава като бригада “Специални сили”

[post-views]

68-a brigadaС огромно удовлетворение и с два пъти по-големи задължения и отговорности искам да обявя пред целия личен състав и пред нашите гости, че съгласно Плана за новото организационно изграждане на Въоръжените сили, който беше приет с постановление на Министерския съвет и обнародван и публикуван вече в Държавен вестник – 68-а бригада продължава да се развива като бригада „Специални сили“. Това заяви командирът на формированието бригаден генерал Явор Матеев на церемонията в Пловдив по откриването на Новата учебна година в армията.
Нещо повече, съгласно този план, на бригадата е отделено едно много по-централно място в архитектурата на Българската армия, място, което ще й отреди роля на сърцевина на Силите за Специални операции, каза още командирът на 68-а бригада. Накратко той обобщи постигнатото през изминалата 2015 г. Бригадата даде своя принос в операцията в Афганистан, като участва с щабни офицери и с формирования от 101-ви алпийски батальон за непосредствена охрана на екипа от военни съветници.
Какво предстои през тази година? Бригаден генерал Матеев съобщи, че една от най-важните задачи е сертифицирането на основно формирование от бригадата за изпълнение на ангажименти към Алианса. Ще бъде усвоена  новата парашутно-десантна система, получена по програмата  FMF. По същата програма командирът на 68-а бригада се надява да бъдат доставени и нови информационно-комуникационни средства.
През годината предстоят участия в национални и международни учения, в ротационни подготовки в Германия, в голямото международно учение „Анаконда“ в Полша, в учението в Турция на Силите за специални операции на балканските държави, обучение в Грузия и в Гърция. Традиционни са вече подготовките и ученията на територията на страната, основно със стратегическия партньор САЩ – с неговите Сили за специални операции, морската пехота, ВВС и със 173-а въздушнодесантна бригада. 
Със заповед на министъра на отбраната бе награден с награден знак за участие в мисия и правоъгълна плочка с надпис „Афганистан 2015“ майор Йордан Василев – щабен офицер по логистиката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани