Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон с нови санкции срещу Техеран

[post-views]
Вашингтон с нови санкции срещу Техеран

USA_IRAN_OTNOSHENIA_18_01_16

Съединените щати наложиха нови санкции на Иран във връзка с балистичната програма на ислямската република. Мерките идват ден, след като Вашингтон отмени тегнещите от години икономически рестрикции срещу Техеран, заради ядрената програма на страната.
Новите американски санкции, във връзка с иранската балистична програма,  засягат 11 компании и физически лица, които няма да могат да работят с американската банкова система.
Решението на Вашингтон е изненада, след като през уикенда американската администрация отмени действащите от години икономически санкции срещу Техеран, като част от споразумението за ограничаването на ядрената програма на страната.
Освен САЩ, ЕС и ООН също отмениха своите санкции, като част от същата сделка.
Новината за новия кръг от санкции дойде буквално часове, след като САЩ и Иран завършиха изключително  деликатната размяна на политически затворници.
Според договореното Иран освободи четирима иранци с американско гражданство, в замяна на седем свои граждани, държани в САЩ по обвинения в нарушаване на ядрените санкции.
Има опасност последните събития да застрашат едва влязлото в сила ядрено споразумение, предупреди иранският президент Хасан Рухани, без да уточни какъв ще е отговорът на Техеран, ако Вашингтон наруши сделката.
Подписаното през лятото на 2015г година споразумение беше обявено за триумф на дипломацията от администрацията на Обама и ЕС, но не и от републиканската партия в САЩ и Израел, за които това е грешка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани