Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заключителен доклад – Вероятно Путин е одобрил убийството на Литвиненко

[post-views]
Заключителен доклад – Вероятно Путин е одобрил убийството на Литвиненко

litvinenko-putin-Убийството на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко най-вероятно е било одобрено от руския президент Владимир Путин. Това е заключението на общественото разследване за смъртта на бившия шпионин. Реакцията на Москва не закъсня. Кремъл обвини Лондон в политизиране на случая.
43-годишният Литвиненко почина в болница след отравяне с радиоактивния елемент полоний 210 в края на ноември 2006 г. в Лондон. За убийци на бившия агент на КГБ, сега ФСБ, се сочат други двама бивши служители на руските тайни служби – Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.
Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей заяви, че убийството на Литвиненко е  „безочливо и неприемливо нарушаване на международните закони”.
На свой ред руското външно министерство коментира заключенията така. „Съжаляваме, че едно криминално престъпление беше политизирано и може да помрачи общата атмосфера на двустранните ни отношения.”
В същото време съпругата на убития агент – Марина Литвиненко, приветства заключението на прокуратурата и призова Лондон да наложени санкции на Русия и да издаде забрана за пътуване на Владимир Путин.
За смъртта на Александър Литвиненко се изписа много. Малко след кончината му стана ясно, че е работил за британското разузнаване МИ6 като консултант по въпросите, свързани с дейността на руската организирана престъпност.
Би Би Си коментира, че посочването на Владимир Путин, като поръчител на убийството е било малко очаквано.
Случаят „Литвиненко” се смята за първото терористично нападение с ядрено оръжие и то в самото сърце на британската столица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани