Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ унищожи най-стария християнски храм в Ирак

[post-views]
ИДИЛ унищожи най-стария християнски храм в Ирак

mosul-manastir-razrushenieПоредният археологически комплекс стана жертва на варварщината на джихадисткото движение ИДИЛ. Иракските власти потвърдиха, че организацията е сринала до основи най-стария християнски храм в Ирак –манастирa „Свети Илия“ край град Мосул.
За 1400 години древният християнски манастир „Свети Илия”  удържаше на  ударите на природа и човека, но не успя  да издържи на варващината на ИДИЛ.
Доказателството за разрухата показват последните сателити снимки от района. С разрушаването на храма списъкът с безвъзвратно загубени древни археологически комплекси нарасна на повече от 100. В този списък влизат археологически комплекси на няколко хиляди години, като тези в Нимруд, Хатра и Ниневех в Ирак и древния римски град Палмира в Сирия. Междувременно в Париж се събраха военни министри от основните страни, във водената от САЩ коалиция. Те признаха, че за да има успех срещу ИДИЛ трябва да се удвоят усилията.
Командните центрове на съюзниците систематично унищожават не само складовете с муниции и оръжие, а и финансовата инфраструктура на организацията. При последните въздушни удари американските самолети удариха сграда в иракския град Мосул, в която организацията държи десетки милиони долари. Подобни загуби ще затруднят организацията да изплаща редовно заплатите на войниците си, като според някои организации, миналата година организацията е била принудена да намали на половина възнагражденията им.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани