Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политическа криза в Молдова

[post-views]
Политическа криза в Молдова

moldova-protestiСитуацията в Молдова започна да се успокоява, ден след масовите антиправителствени демонстрации в столица Кишинев. Общественото недоволство за момент прерасна в сблъсъци между демонстранти и полиция, при опит на протестиращите да влязат в сграда на парламента.
При вчерашните протести са пострадали най-малко 15 души. В сила остават засилените мерки за сигурност около всички правителствени сгради в столицата Кишинев.
Протестът избухна, след като парламентът избра про-европейско ориентирания политик Павел Филип за премиер, независимо от твърдата съпротива на левите про-руски партии в страната.
Политическата криза в Молдова избухна след грандиозен корупционен скандал в предходното правителство Оказа се, че под негово ръководство мистериозно са изчезнали близо милиард евро от банковата система на страната. Това нанесе тежък удар на и без това слабата икономика на бившата съветска република и доведе до сриването на местната валута-леята.
Затова анализатори коментират, че протестите в Молдова не са толкова политически, колкото икономически, но най-вече са срещу ширещата се корупция.
Ден, след като беше избран, Павел Филип обяви, че подновява преговорите с МВФ и ще търси по-европейско бъдеще на страната. Връзките му обаче с един от най-големите молдовски олигарси Владимир Плахотнюк го правят изключително непопулярен сред хората.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани