Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът: Гледам напред!

[post-views]

President-Rossen-PlevnelievГледам напред, заяви президентът Росен Плевнелиев в заключение на изявлението си по повод четвъртата годишнина от встъпване на поста. В него той посочи, че България е фактор на стабилност. Изпълняваме своята отговорна мисия на проевропейска сила на Балканите и отговорен член на ЕС и НАТО.
Проведох КСНС специално по темата „Отбрана“, който взе решение  от историческа значимост за въоръжените сили, посочи върховният главнокомандващ. Приехме нова програма и нов план за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Зададохме посоката за рязко повишаване на съвместимостта с партньорите. По наше настояване съюзното командване по операциите на НАТО разработи план за защита на Румъния и България при кризи. България прие Национален стратегически план за действие на въоръжените сили за защита на Република България при криза. Открихме щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България. Щабният елемент е част от най-същественото укрепване на колективната отбрана на НАТО след края на Студената война. При откриването посочих, че свободата е безценна, но не и безплатна и че свободата и демокрацията не са даденост. Те трябва да се отстояват ежедневно. Сигурността в Европа има нужда от съвместни, а не от        тяснонационални решения, категоричен е президентът.
Той заяви, че евроатлантическата интеграция на страната няма алтернатива и  защити позицията си по кризата в Украйна и наложените санкции на Русия. Благодари на политическите сили в 43-ото Народно събрание, които постъпиха отговорно, като приеха пакета закони в сектор „Сигурност“, по който бе постигнат пълен консенсус на КСНС още през 2012 г. Сред засегнатите от държавния глава теми бяха енергийната сигурност и независимост, успешната охрана на външните граници на ЕС, необходимостта от истинска съдебна реформа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани