Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните мрежи работят без пробиви

[post-views]
Военните мрежи работят без пробиви

Стационарната КИС ще формира център за киберотбрана

SHOSHEV-SUBINSKI
Бригаден генерал Шошев [вляво] и полковник Събински са убедени, че хората са ключовият фактор за успеха на военната комуникационна и информационна система.

Военните комуникационни и информационни мрежи до момента не допускат пробиви. Това каза командирът на Стационарната комуникационна и информационна система (Стационарната КИС) полковник Васил Събински по време на анализа за дейността на системата през учебната 2015 г. Това се дължи на високия професионализъм на хората, които работят в тази област, изтъкна той.
По думите му дори когато през есента се стигна до срив на електронната система на някои структури от държавната администрация по време на местните избори, комуникационно-информационната система на Министерството на отбраната и Българската армия е устояла и не е допуснала пробив.
Полковник Събински откри анализа на дейността на Стационарната КИС през учебната 2015 г. в присъствието на директора на дирекция „КИС” в МО бригаден генерал Емил Шошев. В залата бяха също командири и началници на формирования от Стационарната КИС, началници на сектори и офицери от управлението.
Анализът е изключително важно събитие във всяка структура, защото дава възможност на хората да се обърнат назад, да видят какво е постигнато и какви са резултатите, заяви командирът пред участниците във форума. 
„Ще бъде неетично, ако кажем, че сме постигнали само високи резултати. За съжаление във всекидневието се допускат и грешки. Хората казват, че който не работи, той не греши. Но това не значи, че който често греши, много работи”, допълни той.
По думите му анализът е процес, който трябва да протича постоянно във всекидневието. Но сега е моментът, когато това, което сме акумулирали през годината, изкристализира, и трябва да направим равносметка, за да вървим напред, поясни полковник Събински.
Заместник-командирът на Стационарната КИС полковник Красимир Киров представи анализа. По думите му Стационарната КИС успешно изпълнява своята мисия като основен доставчик на комуникационни и информационни услуги за МО и БА, а личният състав показва високо равнище на професионално отношение към поставените задачи.
По думите на полковник Киров приоритет за Стационарната КИС е подборът, развитието и съхранението на човешките ресурси, на човешкия потенциал на системата. Затова се предлагат мерки за насърчаване на кариерното развитие на военнослужещите. Няма дейност или събитие, което да е планирано, но да не е изпълнено качествено и в срок.
Основният извод от анализа е, че разполагаме с много добре подготвени хора, които на постовете си в щабовете, по места, изпълняват задълженията си по такъв начин, че услугите, които са заявени и предоставени от нашата система, са на високо ниво, коментира полковник Събински. 
„Проблем е, че при съществуващата структура, при съществуващия ранг, губим хора. Те напускат, защото търсят развитие. Така губим потенциал”, обясни той. В приетата Програма за развитие на отбранителните способности и Плана за развитие на ВС до 2020 г. сме заложили смяна на категориите на военните формирования, за да успеем да запазим и да наберем нов личен състав, изтъкна командирът.
Според полковник Събински основното предизвикателство пред системата през 2016 г. е формирането на център за наблюдение, управление и киберотбрана. Това ще е нова структура. 
В страната няма такъв център. Затова ще се използва опитът на подобни структури в други държави от НАТО. 
Във връзка с усложнената зимна обстановка командирът на Стационарната КИС заяви: „Горд съм да кажа, че нашите мрежи и системи работят. Разбира се, някои са преминали на работа на агрегат, тъй като националната електропреносна мрежа е пострала от снеговалежите. Но това не наруши доставянето на съответните услуги до всички военни формирования на Българската армия”. По думите му безотказно работи и ТЕТРА–системата – автоматизираната мобилна система за свръзка с подвижни обекти. Навсякъде във формированията нямаме проблеми с доставката на тази услуга, категоричен е полковник Събински.

На преден план е развитието на кадрите

SUBINSKI
Полковник Събински откри анализа на дейността на Стационарната КИС през учебната 2015 г.

Съвместно със Стационарната КИС, сега борбата е да задържим и да развиваме кадрите, да ги подготвим, за да може след това с тях да „захранваме” видовете Въоръжени сили. Това коментира бригаден генерал Емил Шошев за в. „Българска армия”.
Проблемът с личния състав, с подготовката и задържането му в строя е наистина голям, допълни той. По думите му Стационарната КИС има пълната подкрепа от дирекция „КИС” за задържането на личния състав, за осигуряването и подготовката му във всяко едно отношение.
Бригаден генерал Шошев заяви, че лично полковник Събински е съдействал да се направи предложение за промяна на ЗОВС, като се образува „вилка” за заемане на определена длъжност, така че съответният военнослужещ да се развива на мястото си, примерно от младши сержант до старшина.
Кадрите в Стационарната КИС са най-добре подготвените комуникационни и информационни специалисти в БА и ВС, изтъкна бригаден генерал Шошев. „Моята оценка за работата на Стационарната КИС през 2015 г. е много добра, клони към отличен, посочи той.
По думите му, хората от системата са се справили с много предизвикателства през миналата година. Едно от тях е било изграждането на щабния елемент за интегриране силите на НАТО в България. Благодарение на специалистите от Стационарната КИС е оказано съдействие за доставянето на компютрите, за пускането на интернета и включването на центъра към автоматизираната информационна система на БА. Стационарната КИС разработи също и нов център за подготовка и изпити на личния състав, който вече работи, изтъкна бригаден генерал Шошев.
От тук нататък предстои сключването на договор за следгаранционна поддръжка на стационарната комуникационната система „Странджа-2”, посочи той. По думите му предстои Стационарната КИС и дирекция „КИС” да подготвят съвместна заповед за развитието на автоматизираната мрежа за свръзка с подвижни обекти – ТЕТРА. Благодарение на съдействието на ръководството на МО бяха осигурени средства и ще се извърши подмяна на хардуера и софтуера в ТЕТРА-центъра към Стационарната КИС, допълни бригаден генерал Шошев.
Що се отнася до финансирането на дейностите през тази година той не скри оптимизма си. Мисля, че сега, при отпускането на бюджета за 2016-а, ще успеем – дирекция „КИС”, съвместно със Стационарната КИС, да финансираме поддръжката на системите и осигуряването на средства за развитието на комуникационните и информационни системи в БА и ВС, заяви бригаден генерал Шошев.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани