Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въздушно разузнаване и стрелба по морски мишени

[post-views]
Изпит по летателна подготовка

В Учебната авиационна група „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия се проведе годишният анализ на дейността за 2015 г.LETCI-1

В Учебната авиационна група „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия се проведе Анализ на дейността през учебната 2015 год., съобщиха от УАГр. На събитието присъстваха бригаден генерал Иван Лалов – командир на 3-а авиационна база „Граф Игнатиево“ и полковник Красимир Кънев – заместник-началник на Щаба на ВВС. Командирът на УАГр „Георги Бенковски“ – полковник Юлиян Радойски направи равносметка на извършеното през изминалата година.
 

LETCI-2Полковник Радойски подчерта, че за авиогрупата 2015-а е била много динамична и успешна. Доказателство за това са високият ръст на изпълнения нальот и летателни смени, увеличеният брой на обучените класни пилоти и курсанти на НВУ „Васил Левски“. Сред постиженията са възстановената подготовка за стрелба и бомбопускане по земна цел, придобиването на нови видове подготовки – за визуално въздушно разузнаване на войски и бойна техника, за полет над море и стрелба по морска (надводна) мишена. Като резултат от всичко това са придобитите нови способности.
В Центъра за подготовка и обучение бяха проведени 20 курса за придобиване на военноотчетна специалност и професионална квалификация, обучени са 
269 специализанти 
от формированията на ВВС. 
Паралелно с това беше проведена практическата подготовка на курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“ и на кадетите от Професионалния сержантски колеж.
В заключение полковник Радойски подчерта, че постигането на целите е дело на целия личен състав, който по безспорен начин доказва, че умее с много професионализъм и чувство на отговорност да изпълнява възложените задачи.
През изминалата година Учебната авиационна група имаше и ключова роля в реализирането на новата програма за 
интензивна летателна подготовка 
на пилоти на изтребител, която е сред най-важните приоритети на Командването на ВВС. Програмата стартира през месец ноември, по-миналата година. С нея се постави началото на решителна трансформация на системата за летателно обучение, наложена от застаряването на летателния състав, на недостига на средства и задължението да се произвеждат качествени летци.
При старта на програмата командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев отбеляза, че този подход на обучение на млади летци изтребители дава уникалната възможност за много кратко време, около година и половина, да се подготвят качествено първокласни 

MJ.PLAMEN POPOV
Майор Пламен Попов споделя опит с младите летци

многоцелеви пилоти 
и то в млада възраст. 
В резултат на успешното изпълнение на програмата, в която участват и авиобазите „Безмер“ и „Граф Игнатиево“, както и летище „Балчик“ и полигоните на ВВС „Шабла“ и „Елена“, през май миналата година на летище „Долна Митрополия“ се проведе и изпитът за придобиване на степен за класна специалност „Военен пилот – втори клас“. 
Изпитвани бяха шестима от групата млади пилоти, включени в програмата. Изпитващите провериха уменията им по 
бойно използване 
на самолета 

включващи прехват и атаки над облаци и техника на пилотиране – по прибори и заход за кацане по права.
Програмата предвижда до месец март  тази година обучаваните пилоти да натрупат 300-350 часа във въздуха, вместо досегашните 200 часа, в които летците да развият широк спектър от способности за кратко време и с минимален ресурс. С предишната програма приучването на пилот на изтребител струва близо 
3 пъти повече 
от сегашната. Като при новия подход се придобиват подготовки, до които много малко на брой български летци достигат дори в края на своята кариера.
Само за половин година шестимата военни пилоти – III клас придобиха умения по прехвати и атаки по въздушна цел над облаци, полети в сложни условия на минимума на времето, групова слетяност на малка височина, бомбопускане по земна цел и полети нощем в прости метеорологични условия за прехват и атаки по въздушна цeл. Всичко това става на малките самолети. 
Далече преди края на програмата летците натрупаха нальот 
от 180 до 250 часа 
Седмица след присвояването на втори клас пилотите продължиха с подготовка над море – нещо, което досега не е правено от летателен състав на Долна Митрополия, като завършиха с полети за стрелба по земна цел.UCH.SAMOLETI
За първи път в последните 20 години във военната ни авиация млади летци достигат до толкова високо ниво на подготовка и защита на критериите за втори клас. Групата от шестима пилоти е на средна възраст 27 години. За сравнение – до 1994 г. летателната подготовка се водеше ритмично и втори клас летците придобиваха на 26-27 години. От тогава досега, обаче, особено в последните години, средната възраст прогресивно нарасна до 36 години. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани