Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Завърши PLATINUM LION 16-2

[post-views]
Завърши  PLATINUM LION 16-2

В учението на „Ново село“ участваха 350 воиниTANKOVE

С провеждане на съвместна настъпателна операция завърши многонационалната подготовка PLATINUM LION 16-2 на „Черноморски ротационни сили 15.2“ (BLACK SEA ROTATIONAL FORCE15.2).  Бяха извършени действия по блокиране и овладяване на населен пункт, ключов терен и отбранителните позиции на предния отряд на противника, с  цел създаване на условия за въвеждане на главните сили на НАТО. В хода на настъпателните тактически действия формированията проведоха бойни стрелби със стрелково, танково, противотанково, артилерийско и авиационно въоръжение. 
Многонационалното формирование в състав от 350 военнослужещи включва рота „Комбинирани оръжия“, танков взвод, противотанков резерв и група за артилерийска поддръжка от 3-и батальон на 8-и полк на Морската пехота на САЩ, моторизирана пехотна рота и 120-мм самоходна минохвъргачна батарея от 38-и механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, танков взвод от Център за подготовка на специалисти – Сливен, курсантски взвод от Национален военен университет „Васил Левски“, пехотен взвод от Въоръжените сили на Румъния и самолети за огнева поддръжка на пехотата А-10THUNDERBOLT IIи хеликоптери UH-60 BLACK HAWK от ВВС на САЩ.
Отличната предварителна подготовка на всички участници позволи въпреки краткия 9-дневен период за организационно и бойно сглобяване, да бъде постигнато ниво на оперативна съвместимост, позволяващо успешно провеждане на многонационални съвместни бойни операции съгласно стандартите на НАТО.            
Ръководител на съвместната подготовка от българска страна бе майор Михаил Жеков, заместник-командир на 38-и механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада, а от американска страна – капитан Даниъл Уит от 3-и батальон на 8-и полк на Морската пехота на САЩ.
Гости на събитието бяха началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов, началникът на отдел „Съвместни съоръжения“ полковник Йордан Йорданов, шарже д‘афер на посолството на САЩ госпожа Мартина Стронг и полковник Дейвид Согс от Командването на Морската пехота на САЩ в Европа и Африка

.

Честваха Деня на разузнавача
 

В района на военно формирование 24620 – Свобода се състоя тържествено честване на празника на Военното разузнаване и празник на 1-ви разузнавателен батальон. Тържеството започна с приемане на строя от командира на батальона подполковник Добромир Дамаков и посрещане на бойното знаме. 
Командирът приветства с празнично слово личния състав и гостите, а водосвет за здраве, благоденствие и успехи отслужи отец Иван. Прочетени бяха заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Сухопътните войски и командира на формированието. Церемонията приключи с тържествен марш на военнослужещите пред официалните гости.
Гости на празника бяха полковник Стоян Стоянов – началник на отдел „Разузнавателен” в КСВ, подполковник Минчо Минев от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, подполковник Ангел Гечев от РС ”Военна полиция” – Пловдив, полковник Ангел Пеев – началник на ВМА – МБАЛ – Пловдив, командири на военни формирования, Кичка Петкова – кмет на Чирпан, представители на всички общински институции и на военно-патриотичните съюзиSMOLIAN.

Награди за участие в мисията в Афганистан


Тринадесет военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон, завърнали се от мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, бяха наградени на церемония в областната администрация на Смолян. Военнослужещите са от групата за непосредствена охрана към екипа от съветници в Кандахар.
Церемонията започна с националния химн, след което певицата Златина Узунова изпя песента „Горице ситна зелена“ в съпровод на гайдаря Петър Янев. Поздравителни слова бяха произнесени от командира на 101-ви алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров, областният управител Недялко Славов, кмета на Смолян Николай Мелемов. Наградите връчи командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев.

Сержант Недко Краев

Среща с военните аташетаATASHETA-1


Вашият принос за укрепване на мира и задълбочаването на военното сътрудничество е значим, каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов по време на традиционната си годишна среща с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България. Това съобщиха от МО. „Сложната и динамично променяща се среда за сигурност изисква от въоръжените ни сили постоянна готовност за адекватен отговор на съвременните предизвикателства чрез поддържане и развитие на техните способности“, посочи вицеадмирал Николов.
Началникът на отбраната запозна военните аташета с приоритетите за 2016 г. Водещи цели ще продължат да бъдат подобряването на качеството на бойната подготовка и повишаването на оперативните способности.
Полковник Любомир Монов от дирекция „Стратегическо планиране“ изнесе пред военните аташета брифинг за състоянието и бъдещите перспективи пред българските Въоръжени сили. Той акцентира върху приемането на Програмата за развитие на отбранителните способности на ВС, Плана за развитието на въоръжените сили до 2020 година и множеството проведени през изминалата година национални и съвместни учения и подготовки. 
На срещата присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, командирите на видовете Въоръжени сили, директори на дирекции от Щаба на отбраната.  

SLIVENСливен почита паметна дата   


На площад „17 януари” в Сливен с военни почести и гражданско поклонение, се проведе тържествена церемония по случай 138 години от освобождението на града от османско иго.
Организатор на проявата е община Сливен, съвместно с в. ф. 22220 и други институции. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужи Сливенският митрополит Иоаникий.
В словото си  кметът Стефан Радев посочи, че датата 17 януари за жителите на Сливен добива паметно значение, че тя се превръща в символ на „дълг да продължим делото на предците ни, за които той е бил ден първи на свободата, да се опитаме да се впишем достойно в линията на съзиданието, в името на едно по-добро настояще“. Под звуците на Военния духов оркестър пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя.

Валерия Тодорова

Почести за освободителите 

Ритуал по отдаване на почести с полагане на венци по случай 138-ата годишнина от освобождението на Пловдив се състоя пред бюст-паметника на капитан Бураго в парк „Дондукова градина“ в града, съобщиха от Сухопътните войски. Строят на почетния караул от 68-а бригада „Специални сили“ беше приет от началника на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, след което слово произнесе директорът на историческия музей Стефан Шивачев.
На тържеството присъстваха кметът Иван Тотев, заместник областният управител Иван Андонов и други. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя.
                                            

              

Най-ново

Единична публикация

Избрани