Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

68-а бригада ще участва в „Анаконда“

[post-views]
68-а бригада ще  участва в „Анаконда“

Това ще бъде най-голямото учение на НАТО за 2016 г. STRELBI-1

Силите за специални операции са най-адекватното средство за отговор на реалните и все по-трудно предвидими заплахи около нас, в Европа и по света.


KATERENE
Подготовка на полигон “Црънча“
През 2015 г. подготовката на командирите, щабовете и формированията се проведе в съответствие с изготвените планове – годишен, месечни и за етапите на подготовка. 
Въпреки трудностите резултатите от дейността на бригадата са положителни и това ни дава повод да отчетем годината като успешна. Изграждането, поддържането и усъвършенстването на способностите по трите мисии на Въоръжените сили се осъществи с провеждането на целенасочена подготовка на щабовете и формированията, в рамките на отпуснатия ресурс, в обстановка,  максимално близка до реалната, при пълно използване на изградената учебно-материална база. Така започна анализа си за дейността на 68-а бригада „Специални сили“ през миналата година нейният командир бригаден генерал Явор Матеев в присъствието на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и офицери от формированието.
Организационно изграждане
На основание заповед на министъра на отбраната в 68-а бригада „Специални сили“ се извършиха организационно-щатни промени за изискванията на отделни длъжности. По този начин се даде възможност за назначаване на сержантски длъжности на войници след обучението им в сержанстки модул или Професионален сержантски колеж. 
Осезаемо се чувства недостиг на войнишки състав, което води до сериозни затруднения при изпълнение на задачите от учебно-бойната дейност, дежурствата и окомплектоването и сглобяването на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия. 
Съгласно приетите Цели за способности от пакет  2013 бригадата участва във формирането на национален щабен личен състав за Компонентно командване на специалните операции и формира Тактическа група за специални операции (ТГрСО).  Вбъдеще след реорганизация всеки батальон ще подготвя такава група и те ще се ротират, продължи бригаден генерал Матеев. 
Той се спря на изпълнението на трите мисии на Въоръжените сили.
B.GEN. JIVOR MATEEV
Бригаден генерал
Явор Матеев

Мисия „Отбрана“
Подготовката на формированията през учебната 2015 г. се е водила по разписания, изготвени на базата на програмите за бойна подготовка и плановете за дейността на формированията от бригадата за съответните етапи. Въпреки съществуващите условия на крайно ограничено материално осигуряване, с изключение на боеприпасите, основните мероприятия по бойната подготовка са били организирани и проведени ефективно и на добро ниво. Личният състав е повишил своята практическа подготовка в провежданите занятия, а бойната подготовка е поддържана и усъвършенствана в хода на провежданите полеви обучения, тактико-строеви и тактически занятия. Проведените курсове и специализирани подготовки са били насочени към повишаване на индивидуалните умения и навици на военнослужещите.
Формирования от бригадата са участвали в много и различни международни учения и обучения както на територията на страната, така и в чужбина. Такива са ученията, проведени в Тренировъчния център на силите на САЩ в Европа – Хохенфелс (Германия), SWIFT RESPONCE 2015, тренировката на Европейската транспортна авиация, съвместната подготовка с американските ВВС „Тракийско лято 2015“, съвместната подготовка BLACK SEA ROTATIONAL FORCE и много други.
Отчетено бе, че през 2015 г. е имало затруднения за изпълнение на летателната програма поради липса на гориво и от необходимостта от ремонт на парашутите, породени от прекомерното им натоварване. Този факт от своя страна се обуславя от недостига на парашутна материална част през годината. Проблемът ще бъде решен с приетите по програма FMF парашутни системи MC-6. До края на февруари ще приключи съединяването на парашутни системи MC-6 от парашутните инструктори. От февруари до април предстои провеждане на курсове за усвояване на новопридобитата парашутно-материална част, като надеждите са по-голямата част от скоковете през 2016 г. да бъде изпълнена с този парашут. През 2015 г. в бригадата от самолети  С-27J „Спартан“ и С-130 „Херкулес“ са изпълнени общо 4508 парашутни скока, от които 3879 дневни и 629 нощни.STRELBI-2
Мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“
В анализа бяха посочени някои от задачите, изпълнени по тази мисия. Военнослужещи от 101-ви алпийски батальон и щабен елемент от бригадата участваха успешно  в международната операция „Решителна подкрепа“  в Кандахар (Афганистан). Декларираното формирование от състава на бригадата се подготвя за участие в силите за отговор на НАТО (NRF-2017), като сертификацията предстои да се проведе през юни 2016 г. Сформиран бе взвод за специални операции към 6-а батальонна бойна група (ББГ), който води отделна подготовка и се представи достойно по време на националната сертификация на ПУП „Ново село”.
Изводът е, че участието в съвместни учения и обучения, както и придобитият опит на военнослужещите от бригадата в мисии зад граница,имат изключителен принос за повишаване на професионалната подготовка на личния състав от бригадата и постигане на синхрон с модела за планиране и провеждане на съвместни операции с армиите на страните членки на НАТО.
Мисия „Принос към националната сигурност в мирно време”
По тази мисия бе посочено, че в бригадата се поддържат в готовност формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) за действие при наводнение, тежки зимни условия и пожари. През 2015 г. ФОППБ от 101-ви алпийски батальон са били задействани и са оказвали помощ на населението 4 пъти:
•през февруари ФОППБ е участвал в помощ на населението при наводнение в Смолян, кв. „Устово“.
STRELBI-3
Тактически действия при зимни условия

•през март е участието в почистване и пробиване на път, снабдяване с хляб и осигуряване на ток при тежки зимни условия в община  Смолян.
•на 12 и 13 ноември 67 военнослужещи са участвали в гасене на горски пожар в Смолян, кв. „Райково“ и селата Хасовица и Писаница.
•на 28 декември 40 военнослужещи са гасили горски пожар в района на с. Ерма река, община Златоград.
През февруари група от 50 военнослужещи са участвали в подготовката на световната купа по ски за жени в Банско.
Логистично осигуряване
От 8 юни 2015 г. е приключило приготвянето на котлова храна и е стартирало изплащането на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на правоимащите военнослужещи от бригадата. Поради наложените лимитни ограничения от ГСМ част от планираните занятия по бойна подготовка са били препланирани и проведени в пункта за постоянна дислокация. 
Осигуряването с различни номенклатури резервни части, тяхното съхранение, раздаване и влагане се извърши съгласно регламентиращите документи. Въпреки трудностите, възникнали от липсата на финансови средства за закупуване на резервни части, ентусиазмът и личното вложение на военнослужещите допринесоха за успешното провеждане на занятията и решаването на поставените задачи. Проблем при експлоатацията на техниката се оказа неосигуряването с акумулаторни батерии и гуми за всички видове пътни превозни средства въпреки направените заявки до Командването на Сухопътните войски, бе посочено още в анализа. 
През годината в 110-и логистичен полк са обслужени автомобилите „Хамър“ на бригадата. Срещани са трудности при обслужването и ремонта  на автомобилите „Мерцедес“ поради липса на резервни части някои от видовете масла и специални течности.PARASHUTI-2
Какво е бъдещето
на 68-а бригада „Специални сили“? През 2016 г. (съгласно плана за организационно изграждане до 2020 г.) предстои преподчиняване на бригадата от Сухопътни войски на началника на отбраната и развитие на бригадата като истински Специални сили по стандартите на Алианса и утвърдените в световен мащаб.
Това е едно адекватно решение на реалните и все по-трудно предвидими заплахи около нас, в Европа и света. Силите за специални операции (ССО) са най-адекватното средство за отговор на тези заплахи. Това решение е отдавна чакано от българските ССО. Какво означава то на практика и до какво ще доведе:
•командване и управление на формированията за ССО, покриващи изискванията за оперативна сигурност на операциите и сигурност на информацията
PARASHUTI
Предстои усвояването на новата парашутна система МС-6.

•постоянна съвместна подготовка на Специалните ни сили 
•постоянна съвместна подготовка със ССО на НАТО
•съвместна подготовка със сродното формирование от състава на МВР
•използване на ССО по предназначение
•адекватно финансиране.
Всичко това ще бъде така, заключи бригаден генерал Явор Матеев, защото ССО и специалните операции са съвместни по природа.

Предстоящи подготовки и учения 

•Съвместна подготовка със 173-а въздушнодесантна бригада от армията на САЩ
•Участие в най-голямото международно учение на НАТО за 2016 г. „Анаконда“ в Полша,
•Три ротационни подготовки в Тренировъчния център на САЩ в Германия в Хохенфелс.
 •Няколко съвместни подготовки с формирования на Силите за специални операции на САЩ на наша територия.
•Съвместна българско-американска подготовка „Тракийско лято“
•Две съвместни подготовки в Турция.
•Съвместна подготовка BLACK SEA ROTATIONAL FORCE на полигон „Ново село“ и в Балчик.
•Учение в Гърция на Силите за специални операции на балканските държави
•Учения в Гърция, Грузия и Румъния
•Две учения на алпийските сили в Австрия и Италия

Изводите

• Управлението на бригадата е в състояние устойчиво да ръководи привеждането й в по-високо състояние и степени на бойна готовност.
•Всички планирани занятия, учения и мероприятия по бойната подготовка в бригадата през учебната 2015 г. са изпълнени.
•Формированията от бригадата водят постоянна подготовка за провеждане мисиите „специално разузнаване и наблюдение“, „директни акции“ и „военно подпомагане“.
•Проведените съвместни учения и обучения, както и участието на военнослужещи от бригадата в мисии зад граница имат изключителен принос за повишаване професионалната подготовка на личния състав от бригадата.
•Формированията от бригадата могат успешно да планират и провеждат специални операции заедно със Силите за специални операции от страните членки на НАТО.
•Организацията и провеждането на отделни мероприятия по бойната подготовка се затрудняват от недостатъчното осигуряване с финансови, материални средства и ГСМ.​

GEN.MAJ.ANDREI BOCEVКомандирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев:Очаквам развиването на способности

Смятам за успешна 2015 г. за Силите за специални операции, които, може би, най-много участваха в учения, свързани със Сухопътните войски и Българската армия, а имаха и много голямо присъствие в международни учения и съвместни подготовки. Разбира се, тук включвам и участията  на 101-ви алпийски батальон, който е в състава на 68-а бригада.
Получена бе нова материална част – парашути от армията на САЩ. Очаквам Специалните сили да продължат в същия дух, да се развиват, да трупат способности и максимално да започнат да се доближават до възможностите, които имат колегите им от специалните сили на другите армии.
Очаквам да бъдат решени някои проблеми. За тази година има сключени договори за около 2000 акумулатора, което значително ще подобри подготовката и изпълнението на трите мисии от Сухопътните войски. Очаквам до месец-два да получим цялата партида от тези акумулатори. Също така, сключени са договори с фирми доставчици на значителен брой гуми. Така че ще решим проблемите с акумулатори и гуми в Сухопътните войски.
Стартира и се прие тригодишен план за окомплектоването на военнослужещите на Българската армия с нови униформи по нашите искания. Очаквам при повече средства да можем да осигурим и повече боеприпаси, за да може подготовката да върви нормално без ограничения и лишения. Също така, очаквам да излезе министерска заповед за набиране на войници. От Сухопътни войски с предимство ще попълним декларираните формирования, за да може да се повиши тяхната боеготовност. Имаме уверение от министъра,  че до няколко месеца ще стартира нова процедура за допълнителен подбор за войници. Но се съобразяваме с рамките на бюджета.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани