Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният министър предложи нов началник на отбраната

[post-views]

Съветът по отбрана взе решение да бъде стартирана процедура за назначаването на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната”, считано от 9 февруари 2016 г. Номинацията е направена предвид деловите, командни и личностни качества на генерал-лейтенант Константин Попов и професионалния му опит, включително и от службата в Щаба на Военновъздушния команден компонент (Юг) на НАТО, съобщиха от МО.
Предстои решение на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната Николай Ненчев и издаване на указ на президента на републиката за освобождаване от длъжността „заместник-началник на отбраната” на генерал-лейтенант Константин Попов и назначаването му на новата длъжност.
Междувременно Министерският съвет предложи на президента да издаде указ за освобождаване от длъжност и от военна служба на вицеадмирал Румен Николов – началник на отбраната, поради навършване на пределна възраст. Предложението е направено на основание чл. 160, ал. 1, т. 8 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който регламентира пределната възраст за военна служба за офицерите със звание „генерал-лейтенант“ („вицеадмирал“) – 59 години. Вицеадмирал Николов навършва пределна възраст на 9 февруари 2016 г.

Генерал-майор Константин Попов
Генерал-майор Константин Попов
Генерал-лейтенант Константин Попов е роден на 28 август 1961 г. в София. Завършва ВВВУ „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия през 1984 г. и получава първото си офицерско назначение като младши пилот в 19-и иап – Граф Игнатиево. Преминава последователно през длъжностите „старши пилот“, „заместник-командир“ и „командир на звено“ и на ескадрила. В периодите 1996 – 1999 г. и 2002 – 2005 г. е командир на 3-а иаб – Граф Игнатиево. 
През 2005 – 2006 г. е началник на Щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша. В периода 2006 – 2008 г. е заместник-началник на Щаба на Военновъздушния компонент „Юг“ на НATO в Измир, Турция. През следващите години е последователно заместник-командващ на ВВС, началник на Щаба по подготовката на ВВС, а през 2010 – 2011 г. – началник на ВВС. От 2011 до 2014 г. е командир на ВВС. През 2014 г. беше назначен за заместник-началник на отбраната.
През 1992 г. завършва ВА „Г. Ст. Раковски“ в София, а през 1999 г. – курс по английски език във Военна база – Борден, Канада. В периода 2000 – 2001 г. става магистър по стратегически проучвания във военновъздушния колеж „Максуел“ в Алабама, САЩ. През 2005 г. се обучава в училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия.
Доктор е по организация и управление на Въоръжените сили, член е на Съюза на учените в България.
Генерал-лейтенант Попов е пилотирал самолети Л-29, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-29. Има нальот над 1200 летателни часа.
Удостоен е с много награди и отличия, включително нагръдни знаци на МО „За вярна служба” и „За принос към Министерството на отбраната“. Носител е на златен медал на полските въоръжени сили, както и на международно отличие на Военновъздушния университет на САЩ за постижения в развитието на ВВС. Владее английски език. Семеен, с три деца.

Най-ново

Единична публикация

Избрани